Plánujete chovat kachny? Začněte s pižmovkou, doporučuje Lukáš Pohanka, chovatel drůbeže s mnoha zkušenostmi

26. únor 2024

Dvaatřicetiletý Lukáš Pohanka z Libodřic na Kolínsku chová kachny. Zkušenosti získal dvacetiletou praxí. S chovem totiž začal pod dohledem svého strýce už v dětství. Z celostátních výstav drůbeže si jeho svěřenci pravidelně odvážejí ocenění. Vloni se navíc stal posuzovatelem drůbeže Českého svazu chovatelů.

Lukáš chová čtyři plemena kachen, kachnu zakrslou, smaragdovou, indického běžce a pižmovku. Začátečníkům doporučuje především poslední jmenovanou, s jejímž chovem sám začínal. „Jsou to výborný mámy, nanesou si, samy si odvodí káčata a nemusíte se prakticky o nic starat.“ Chovných kusů má okolo padesátky. Starost o ně mu v sezoně zabere i tři hodiny denně.

S partnerkou vychovávají dvouletého syna Daniela. „Běhá mezi drůbeží, chodí sbírat vajíčka, vypadá, že by ho to mohlo bavit,“ usmívá se pyšný táta, který ve volné čase taky hraje fotbal.

Přístup k vodě, to je polovina úspěchu v chovu kachen

Lukáš Pohanka chová ještě krůty české šedé bíle lemované, slepice vlašky stříbrně zbarvené, vlašky červeně sedlaté, velsumky rezavě koroptví, lenghornky americké, husy a perličky. Je skromný, zdráhá se o tom mluvit, ale nakonec se přece jen pochválí: „Většinou si z výstav, které navštívím, nějaké ocenění odvezu.“

Sledujeme kachny, které se rády zdržují u nebo na potůčku, protékajícím podél zahrady. „Když mají přístup k vodě, je to polovina úspěchu,“ říká Lukáš Pohanka, úspěšný chovatel.

Spustit audio