Při otravě houbami váš život závisí na rychlosti první pomoci

31. srpen 2022

Mezi první reakce otravy houbami patří bolest žaludku a nevolnost. Pokud závadný pokrm projde dále do zažívacího traktu, následky mohou být zcela fatální. V případě podezření na otravu je proto nutné vyvolat co nejrychleji zvracení a postiženého převézt do nemocnice.

Současné teplé a vlhké počasí může mnoho lidí vylákat do lesa na houby. Ostatně k létu patří nejen procházky v přírodě, ale také sbírání hub. Někdy si smaženici z „babek" můžeme pokazit tím, že se nám do ní nechtěně dostane hřib „hořčák“. Ten ale není život ohrožující.

Míra nebezpečí otravy z hub záleží na tom, o jakou jedovatou houbu se jedná a jaký má v sobě toxin. Následky otravy proto mohou být různé. Záleží ale také na tom, jak rychle zareagujeme a jak dlouho otrávené jídlo ponecháme v zažívacím traktu.

Opatrnost je na místě vždy

Mezi první reakce otravy patří bolest žaludku nebo pocit zvracení a postižený se může i silně zpotit. Pravdou ale je, že houby jsou na zažívání těžké a pokud jich sníte více, nemusíte se cítit dobře ani v případě, že si pochutnáte pouze na houbách jedlých. I v těchto případech je ale vždy lepší pokrm raději co nejdříve dostat ze žaludku. Jistota je jistota.

Jedná se totiž doslova o život. Jakmile se toxiny z jedovaté houby dostanou dále do zažívacího traktu, velmi těžko se pak z těla dostávají pryč. Pokud první pomoc nepřijde včas, postižený nakonec může zemřít na selhání ledvin. Obzvláště v případě, že otrava byla způsobená například muchomůrkou hlízovitou nebo červenou, které patří k těm nejnebezpečnějším.

Rekonvalescence záleží na včasné první pomoci

Jakmile se po požití hub nebudete cítit úplně ve své kůži, zásadní je pokusit se co nejdříve vyvolat zvracení. Na místě je pak okamžitý převoz do nemocnice, kde vás čeká výplach žaludku.

Zotavení pak záleží na tom, jak rychle se vám první pomoc dostala i které jedovaté houby jste snědli. Rekonvalescence pak může trvat i několik týdnů až měsíců a v každém případě vás čeká přísná dieta, aby se zažívací trakt, játra i ledviny mohly zregenerovat.

Pokud máte houby rádi, myslete na prevenci

Včasná první pomoc sice může opravdu zachránit život, ale v případě hub je ze všeho nejdůležitější opatrnost a prevence. V žádném případě nesbírejte houby, které dobře neznáte a u kterých si nejste zcela jistí, že jsou jedlé.

Opatrnost je na místě i na návštěvách, kdy vás hostitel poctí smaženicí nebo houbovou polévkou. Pozvání raději přijměte pouze pokud si jste jistí, že se váš hostitel v houbách stoprocentně vyzná a je v tomto ohledu obezřetný.

I jedlé houby vyžadují opatrnost

Nevolno vám ale může být i z jedlých hub, které špatně upravíte nebo skladujete. Houby vždy jezte tepelně upravené nebo smažené a zamezte jejich zapaření. To nejčastěji hrozí, pokud houby z lesa přinesete v igelitové tašce nebo je v igelitu nějakou dobu ponecháte.

Pokud nemáte jinou možnost jak houby z lesa donést, igelitovou tašku alespoň nechte otevřenou, aby k nim mohl vzduch. Po příchodu domů pak houby okamžitě z igelitové tašky vyndejte. Kromě toho, že se zapaří, mohou i zplesnivět. Vedle nevolnosti vás pak mohou čekat i další zdravotní komplikace.

Spustit audio

Související