Zánět lícního nervu si můžete způsobit prochladnutím

10. leden 2024

Pokud se nedostatečně oblečeme do mrazivého počasí a nechráníme se před chladným větrem, může nás postihnout nepříjemné nastydnutí, zánět nosních dutin nebo bronchitida. Z nastydnutí ale může vzniknout i zánět lícního nervu. Projevuje se pokleslým koutkem úst i neschopností zavřít oční víčko.

Záněty nervů v oblasti obličeje jsou velmi nepříjemné. Samostatnou kapitolou je zánět trojklanného nervu, jehož tři větve se rozprostírají po celém obličeji mezi obočím, bradou a lícní kostí. Jeho zánět poznáme jednoduše. Je totiž velmi bolestivý.

Jinak se projevuje zánět lícního nervu. Oproti zánětu trojklanného nervu není bolestivý, ale způsobuje nepříjemné ochrnutí některých obličejových svalů. Ve své podstatě se totiž jedná o obrnu nervu a tím i svalů, které s ním souvisí.

Projevy připomínají akutní mozkovou příhodu

Nejčastěji se zánět lícního nervu projevuje poklesnutím koutku úst, kdy postižený tuto část obličeje vůbec nemůže ovládat. Nepříjemným průvodním jevem pak je například neustálé vytékání slin, nápojů i potravy.

Nebezpečnější může být další projev zánětu lícního nervu – neschopnost zavřít oční víčko. V tom případě hrozí vysychání oční rohovky a tím i poškození zraku. V těchto případech je nutné co nejdříve zajít za praktickým nebo očním lékařem, aby pacientovi předepsal speciální oční kapky, které rohovku zvlhčují.

Délka rekonvalescence je velmi individuální

Vyléčení i délka potíží záleží na míře postižení i celkové zdravotní kondici pacienta. Léčba probíhá rehabilitací pomocí obličejových cviků, masážemi postižené oblasti a očními kapkami, které zajistí dostatečné zvlhčení oční rohovky. Součástí léčby je i podávání vitamínů skupiny B, které nervová zakončení obnovují.

Ačkoliv zánět lícního nervu může vzniknout čistě shodnou různých okolností a dá se říci „z ničeho“, nejčastěji si ho způsobíme prochladnutím. Obzvláště při lyžování na horách nebo při zimní turistice ve větrném mrazivém počasí se proto jako prevence a ochrana doporučuje kromě pokrývky hlavy také lyžařská kukla, která ochrání i před omrzlinami.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.