Aby se člověk rozvíjel, musí si natlouct nos. Milan Šatník si zahrál ve filmu Bohemian Rhapsody

31. leden 2019

Zpěvák a herec Milan Šatník se narodil v Hradci Králové teprve před 25 lety, ale už toho hodně dokázal. Zpívat jezdí po celém světě, dokonce si tam vyzkoušel i roli režiséra v jedné zahraniční hudební show. V České republice si občas zahraje vedlejší roli v nějakém seriálu. A zahrál si dokonce i v aktuálním hollywoodském filmovém hitu Bohemian Rhapsody.

Milane, skupina Queen a zpěvák Freddie Mercury jsou pro vás velkou životní láskou a inspirací.
Je to tak. Už odmala, už od tří let se mi ta hudba dostala do krve, pod kůži a následuje mě to po celý život.

Milan Šatník

Jak se to přihodilo, rodiče Queen poslouchali?
Určitě je rodiče poslouchali, už v té době to byl fenomén. A měli jsme doma VHS Kiss Greatest Hits, takže to tam jelo pořád dokola, až byl ten pásek pomalu průhledný. Začal jsem dělat hudbu, už jsem ťukal na piano v osmi letech a snažil se něco naučit. Od 13 jsem pak hrál aktivně po zábavách, plesy, narozeniny, svatby. A pak přišel zlom, kdy jsem si řekl, že chci víc. Zjistil jsem, že chci jen zpívat a ne hrát na kytaru a k tomu doprovodně zpívat, a tím to začalo. Dostal jsem nějaké možnosti, začal jsem písničky Queen zpívat aktivně. Samozřejmě to bylo trošku hloupé, když nevytrénovaný hlas zpívá Freddieho Mercuryho. Tak mi to dalo ponaučení. O hlasivky jsem v jednu chvíli přišel na půl roku, ale potom se zase všechno spravilo. Začal jsem chodit na cvičení pěvecké techniky.

Titanik i Freddie Mercury byli obrovští giganti. A oba byli potopeni maličkostí a nepozorností. Proto projekt Titanik Freddie AIDS.
Milan Šatník, zpěvák a herec

Takže to musel být i pěvecký dril, zpívat Freddieho.
Já jsem zpíval pět hodin denně a cvičil na kytaru. Osm hodin jsem denně byl zalezlý ve zkušebně a tak pořád dokola.

Žil jsem jako asistent za slavného Freddieho Mercuryho jeho každodenní obyčejný život

Peter Freestone, osobní tajemník slavného zpěváka britské skupiny Queen Freddieho Mercuryho, hostem Lady Klokočníkové

Petera Freestona, osobního tajemníka slavného zpěváka britské skupiny Queen Freddieho Mercuryho, přivítala v pátek 7. prosince v živém vysílání z radioklubu District V v Havlíčkově ulici v Hradci Králové po 10. hodině Lada Klokočníková.

Jak zásadní a osudové potom bylo setkání s Peterem Freestonem. To byl osobní tajemník Freddieho Mercuryho.
Bylo to osudové v mnoha věcech. Už hlavně proto, že člověk takového formátu mi dává rady po celou kariéry, kterou dělám. Tudíž je poradce i kamarád. A snaží se mě upozornit na takové ty neduhy showbyznysu i v zahraničí, na co si dát pozor. Ale je potřeba, aby si člověk, jak se říká, natloukl pořádně nos, aby se mohl dál rozvíjet. Takže mě nechává i natlouct si ten nos. A v tuto chvíli se ta role otočila a od loňského podzimu děláme management my jemu. To je takové zajímavé.

Kde jste se potkali? On žije už dlouho tady u nás ve východních Čechách.
Ve východních Čechách žije pět let. My jsme se potkali před osmi lety v Týništi nad Orlicí, kde hrála revivalová kapela Queen a Peter tam měl besedu o Freddiem. Tak jsem samozřejmě nesměl chybět. Tam jsme se dali do řeči. A já mu pak následně naposílal nějaké písničky. Jeho reakce byla, sakra, ta angličtina to je něco šíleného, s tím musíme něco udělat. Chci pomoci mladým muzikantům v Česku. Pokud bys měl zájem, pomohu ti s tou angličtinou. A tím to asi všechno začalo.

Milan Šatník

Za pár dní jste jeli do Švýcarska?
Je to tak. Zmínil se, že jede do Montreux a já jsem poprosil, jestli se mohu svézt. On mi řekl, že to není problém. Nabídl mi tam nakonec, když jsme dorazili, že si mohou odpracovat ubytování v hotelu. Začal jsem tam smažit řízky a dělat klobásy na stánku.

Musíme říct, že ve švýcarském Montreux každoročně slaví Freddieho narozeniny, je to tak?
Přesně tak. Jsou to oficiální narozeniny Freddie Mercuryho. Byla tam kostymérka Diana Musli, která Frediemu ušila ty nejznámější kostýmy, například ten žlutý s bílými kalhotami. Zeptal jsem se jí na různé věci a také, jestli má nějakou videoprezentaci ke své přednášce. Řekla, že nemá a pokud nějakou udělám, tak mi přislíbila, že mi tam přihodí nějakou lepší práci. A tak se stalo. Respektive už osm let dojíždím do Montreux, kde to před čtyřmi lety převzal management kapely Queen a od té doby spolupracuji přímo s kapelou Queen.

Milan Šatník

Jako režisér jste se také podílel na jedné velké celosvětové hudební show. Co to bylo? Jak vznikla tato spolupráce?
Dostal jsem nabídku z australského managementu Showtime, protože jim vypadl český režisér na celosvětové turné australské kapely v Americe, kde se začínalo. Bylo mi nabídnuto, zdali bych dal dohromady kompletní road show od světel po pohyby, kompletní rekapitulaci koncertu kapely Queen pro revivalovou kapelu z Austrálie.

A po celém světě jste s tím jezdili.
Ne, začali jsme celý západ Spojených států. A jak jsme to rozjeli i nacvičili, tak jsem se já vracel domů a oni už pokračovali po celém světě. Ale byly to úžasné zkušenosti k nezaplacení.

Musíme připomenout i vaši hereckou kariéru. Protože vy jste hrál jednak v aktuálním snímku Bohemian Rhapsody, a potom také v První republice, je to tak?
Je to tak, jsou to role německého vojáka SS. Tím jsem vlastně začal.

Vzhled je jasný.
Takže tam byla První republika 1. a 3. série, a pak byl francouzský dokument, Zradil jsem Hitlera. Ten byl úplně první. Na ten popud jsem se dostal do filmu Po čem muži touží, a díky tomu, že jsem hrát ty německé role, tak jsem ve snímku Bohemian Rhapsody měl prostor v klíčové scéně, kde si Freddie uvědomí, že ten záporák Paul Prenter je pro něj opravdu špatný člověk. Takže jsme tam byli jako parta kamarádů Paula Prentera, která tam jde za Freddiem.

Milan Šatník - Videoclip- Free As a Bird

Úžasné, když je vám těch 25 let. Pojďme představit vaše CD.
CD, které teď točíme, nese název Another Step In Time. Další krok v čase. Je tam spolupráce s panem Peterem Freestonem, který s Freddiem strávil 12 let. A od té doby, co s Freddiem není, tak udělal obrovský krok. My jsme se domluvili, že nám napíše texty k písním, které budou obsahovat takovou skrytou komnatu Freddieho života, jeho myšlenkové pochody, před turné nebo když psal písničku, jak se cítil. Takže v připravovaném albu přinášíme nejen fanouškům Queen úplně něco nového z Freddieho osobního života.

Takže to nejsou písničky Queen ve vašem podání, ale jsou to nové autorské věci.
Je to celé nové autorské CD. Hudba nemá nic společného s kapelou Queen, je to moderní pojetí, nový pop, rock, vlastně mainstream, kdy texty jsou pouze tím nosičem onoho poselství.

Brian May a Milan Šatník

Mimochodem, když se zajímáte celý život o Freddieho Mercuryho, co vás na něm fascinuje?
Fascinuje mě na něm jedna věc, která je důležitá pro nás pro všechny. Jít si za svým snem a opravdu se nenechat, jak se říká, skopnout ze stolu. Zvednout se a jít dál. On byl strašně plachý člověk, což vůbec neodpovídá tomu, jak ho člověk zná ze záznamů koncertů a rozhovorů. Ale v osobním životě byl hodně plachý, introvertní. Tedy tato paralela je opravdu úžasná. Že dokázal to, co si přál už odmala. Byl to fantastický zpěvák.

Existuje také jeden projekt České hvězdy zpívají Queen.
To je myslím dva nebo tři roky zpátky. Oslovil nás producent Jaroslav Topercer a mě oslovila revivalová kapela Prague Queen, zdali bych se s nimi podíval na Tour po České republice, kde bychom vzdali hold Freddie Mercurymu. Byl tam Kamil Střihavka, Bohuš Matuš, Vladimír Hron, David Kraus a mnoho dalších. Šlo o turné, kde jsme vzdávali hold tomu Freddiemu. Dvakrát to vyprodalo pražskou Lucernu, což byl neuvěřitelný zážitek.

Milan Šatník & Peter Freestone - Tisková konference TFA Projektu

Co vás ještě v této souvislosti s Freddiem Mercurym čeká? Můžeme připomenout další projekt, který je možná vaším osobním a už také existuje nějakých sedm let?
Projekt TFA - Titanic Freddie AIDS. Je to přednáška pro základní a střední školy, kde popisujeme nemoc AIDS na příkladu života Freddie Mercuryho. Projekt trvá asi sedm let, ale teď jsme měli tiskovou konferenci v Praze, projekt jsme přetavili do úplně nového kabátu a razíme s ním v letošním roce i pro veřejnost.

Můžeme vysvětlit Titanik Freddie AIDS?
Tam je pojítko, že Titanik i Freddie byli obrovští giganti. Je to obrovský pojem. A byli oba potopeni absolutní maličkostí, hrála tam roli nepozornost. Takže jsme propojili dva tyto giganty, kteří byli zničeni.

Titanik narazil do ledovce.
Ten ledovec se přirovnává trochu k nemoci AIDS. Kdy nad hladinou má ledovec jen špičku a pod hladinou je obrovská masa ledu, která toho giganta potopí. Nemoc AIDS je ve své podstatě to samé. Kdy nad hladinou člověk strádá, je nemocný, je něco v nepořádku, ale pod hladinou, uvnitř těla toho nemocného, je obrovský gigant, který potopí to tělo.

Tedy s tímto projektem budete jezdit po školách.
Plánujeme teď tour po školách. Máme i připravované tour do světa, plánujeme Mexiko, Záhřeb, Cleveland, New York, švýcarské Montreux samozřejmě. A to současně v kontextu i přípravy nového alba.

Čtěte takéMilan Šatník

A to všechno chcete stihnout letos?
Musíme. Deska by měla vyjít první týden v září, ale nepředbíhejme událostem.

Tak ať to stihnete. Milan Šatník, který by možná bez Freddieho Mercuryho nebyl tam, kde dnes ve svých 25 letech je. Milane, přejeme, ať vás to nadšení neopouští.
Mockrát děkuji za pozvání, hezký den.

Milan Šatník ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem
autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související