Architektonické perly Vinohrad a Žižkova. Podívejte se na ně zblízka

Jože Plečnik, Jan Kotěra, Jan Chládek. Tři muži, tři architekti. A tři z mnoha staveb, které si zaslouží, abychom o nich věděli něco víc. Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Laichterův dům v Chopinově ulici a Švehlova kolej ve Slavíkově. Zveme vás na procházku po Vinohradech a Žižkově.

Dominanta Vinohrad, Plečnikův kostel, byla dokončena v roce 1932. „Výsledné dílo vzbudilo diskuze, dráždilo mnohé funkcionalisty. Třeba teoretika Karla Teigeho, který prý o Plečnikovi řekl, že je v..,“ vypráví historik architektury Zdeněk Lukeš. „Asi si představoval nějaký supermoderní kostel, takový, jaký postavil Gočár s Wachsmannem nedaleko odtud, ve Vršovicích. Další protesty přicházely z konzervativních kruhů, které měly pocit, že kostel je příliš moderní. Člověk si nevybere,“ usmívá se Zdeněk Lukeš.

Při pohledu na svatostánek určitě nepřehlédnete plochou hlavní věž, téměř v šíři kostelní lodi. Má rozměrné kulaté okno o průměru necelých 8 metrů s hodinovým ciferníkem. Přes ciferník je nádherný výhled na panorama Prahy, včetně Pražského hradu. Do okna lze po rampách vystoupat a kochat se.

Švehlova kolej

Plastiky 4 ročních období z dílny sochaře Franty Úprky nad vchodem koleje

Možná odtud uvidíte i další zajímavou stavbu - Švehlovu kolej. „Do té se první studenti nastěhovali v době, kdy Žižkov byl součástí československé metropole teprve tři roky. Byla typickou architekturou své doby: reprezentovala tehdy velmi populární styl art deco. Nad vstupním portálem prasátkově růžového domu si všimněte čtyř plastik symbolizujících roční období. Jsou z dílny sochaře Franty Úprky (bratra ještě známějšího malíře Joži Uprky). A jméno architekta, autora Švehlovy koleje? „Jan Chládek,“ dodává Zdeněk Lukeš.

Čtěte také

Laichterův dům

Laichterův dům z díly architekta Kotěry, Chopinova ulice

Ještě seběhneme o pár ulic níž, do Chopinovy, tady stojí Laichterův dům. Původně tříposchoďový, vybudovaný v letech 1908 až 1909 podle návrhu architekta Jana Kotěry, pro nakladatele Jana Laichtera. V přízemí domu se nacházelo nakladatelství, v prvním patře byt Laichterových a v dalších patrech byly nájemní byty. „Laichterův dům patří k nejvýznamnějším Kotěrovým dílům, budova jakoby předhonila čas. Zdrsněná omítka, velká okna, zajímavý arkýř, prostě vrchol avantgardy té doby,“ hodnotí architekt Lukeš.

Po stopách architektů jsme se vydali v seriálu Prahou křížem krážem v týdnu od 10. do 16. listopadu. Jednotlivé díly najdete v našem audio archivu iRadio.

Spustit audio