Autoři petice na záchranu Hřebčína Napajedla žádají o podporu v Poslanecké sněmovně

12. březen 2024 10:15

V Poslanecké sněmovně se 12. března 2024 bude konat veřejné slyšení Celonárodní petice za záchranu Hřebčína Napajedla a chovu koní v něm. Hřebčín má soukromého majitele, který před rokem chov koní ukončil.

Čtěte také

Přes padesát tisíc laiků i odborníků na chov koní připojilo svůj podpis k Celonárodní petici za záchranu Hřebčína Napajedla. Petice byla reakcí na situaci v únoru 2023, kdy majitelé hřebčína ukončili chov anglického plnokrevníka, vystěhovali koně a potom usilovali o změnu územního plánu v lokalitě „Výběhy“ v centrální části Hřebčína, kde chtěli vystavět bytové domy. Změnu územního plánu zastupitelé Napajedel zamítli.

Autoři petice upozorňují na to, že areál Hřebčína tvoří unikátní soubor staveb a pastvin, jaký nemá v Česku obdoby a podali žádost na prohlášení Hřebčína kulturní památkou. Ministerstvo žádost posuzuje.

O situaci chtějí autoři petice osobně informovat poslance. Z Napajedel pojede podle odhadu jednoho z organizátorů Aleše Martínka do Poslanecké sněmovny autobus s 30 až 40 příznivci. Smyslem akce je podle něj seznámit poslance s argumenty pro záchranu hřebčína, aby mohlo být otevřeno další jednání s majiteli například i ze strany státní správy.

Vyjádření majitele Hřebčína

Majitelé, firma Sygnum, dlouhodobě situaci nekomentují. Pro Český rozhlas se ale k vystoupení organizátorů petice na půdě Poslanecké sněmovny vyjádřili: „Petice, kterou projednává výbor Poslanecké sněmovny, není naší iniciativou. Důvodem, proč skončil chov koní v Hřebčíně Napajedla, je nezájem o chov anglického plnokrevníka v České republice. Návrh na výstavbu bytových domů, který měl hřebčínu ekonomicky pomoci, není aktuální a nepožadujeme změnu územního plánu. Respektujeme a uchováváme hodnotu areálu, který jsme připraveni ve spolupráci s městem, krajem nebo státem využít ve prospěch občanů Napajedel. Prohlášení hřebčína za kulturní památku ale může tento proces zkomplikovat.“

Spustit audio

Související