Biblická myrha pomáhá i dnes, využívá se v kosmetice a dokonce brzdí růst nádorů

Myrha je známá jako jeden z darů Tří králů Ježíškovi. Celkem je o ní ale v Bibli 152 zmínek. Byla důležitou biblickou rostlinou, protože se užívala jako koření, přírodní lék a také prostředek k očistě mrtvých.

Myrhový olej se do současnosti využívá při různých potížích. Vědci si myrhy všimli díky jejímu mocnému antioxidačnímu působení a možnému léčení rakoviny. Bylo také prokázáno, že efektivně působí proti různým typům parazitických infekcí.

Myrha je pryskyřice stromu Commiphora myrrha, který je běžný v Africe a na Blízkém Východě. Kmen stromu se nařezává, aby uvolňoval pryskyřici, ta vysychá a následně se sbírá. Botanicky je příbuzná kadidlu. Myrha má mírně kouřovou, nasládlou až nahořklou vůni, její název pochází z arabského slova murr – hořký.

Vodní destilací se z myrhy vyrábí jeden z nejrozšířenějších esenciálních olejů na světě. Hraje žlutými až naoranžovělými odstíny, běžně se užívá jako základ pro výrobu parfémů a vůní.

Díky ní klidní a vyrovnaní

Dvě základní aktivní sloučeniny v myrze působí výrazně protizánětlivě a antioxidačně. Mají vliv na naše emocionální centrum v hypotalamu a pomáhají nám zůstat klidnými a vyrovnanými.

Myrhový olej se po tisíce let užíval v lidovém léčitelství a náboženských ceremoniích. Pryskyřice byla historicky nejčastěji pálena nad horkými uhlíky. To do každé místnosti vneslo zvláštní duchovní atmosféru. V aromaterapii může být využita pro podporu meditace nebo modlitbu, často také v kombinaci s kadidlem.

Péče o pokožku je v zimě ještě důležitější

Studie z roku 2010 zjistila, že myrha efektivně působí proti poškození jater u králíků. Z toho se vyvozují možné benefity i pro člověka. Laboratorní výzkumy potvrdily silné protinádorové účinky. Výzkumníci zjistili, že myrha je schopna redukovat množení lidských nádorových buněk. Potlačovala růst v osmi různých typech nádorových buněk, obzvláště u gynekologických nádorů.

V minulosti myrhou ošetřovali rány a předcházeli infekci, do současné doby je možné ji použít na zmenšení podráždění, k ošetření akné, prevenci zkaženého dechu a potlačování kvasinkové infekce.

Myrhový olej bojuje proti určitým nežádoucím bakteriím, jako je zlatý stafylokok. Antibakteriální účinek myrhy se zvyšuje v kombinaci s kadidlem, dalším populárním biblickým olejem. Z myrhy byl vyroben lék na potlačení parazita způsobujícího fasciolózu, která ve světě postihuje více než dva milióny lidí.

Můžete nanést přímo na pokožku i inhalovat

Myrha je také součástí kosmetických produktů, protože udržuje pleť mladistvou a hydratovanou. Tyto účinky znali již staří Egypťané. Studie z roku 2010 objevila, že myrha pomáhá zvýšit množství bílých krvinek kolem rány, a tak podporuje její hojení. Také se užívá při masážích, do teplých koupelí a může být aplikována přímo na pokožku. Myrhový olej můžete ovšem také inhalovat na zlepšení příznaků bronchitidy, nachlazení a při kašli.

Nejlepší je smíchat myrhový olej se základními oleji, jako je jojobový, mandlový nebo olej ze semínek grapefruitu, předtím, než ho použijete na pokožku. Můžete ho také smíchat s čistou neparfémovanou emulzí k ošetření pokožky vzhledem k jeho účinkům proti stárnutí.

Kadidlo, jeden z darů Tří králů, zbaví stresu, sníží tlak i zlepší kvalitu kůže

Kadidlo, vonný olej, aromalampa

Když se řekne kadidlo, nejspíš se vám vybaví vonný kouř, který se line při slavnostních obřadech v kostele. Takto se totiž tato vonná pryskyřice užívá už po staletí.

Myrhový olej nezapomeňte přímo použít na zanícená a podrážděná místa, protože potlačí infekci a omezí otoky. Protizánětlivé účinky využijete k ošetření dásní i aftů a proti špatnému dechu. Výplach myrhou je prevencí zánětu dásní.

Myrha může pomoci i při snížené funkci štítné žlázy podle ajurvédy a čínské tradiční medicíny. Určité součásti v myrze mohou stimulovat její funkci. Denně můžete aplikovat přímo na oblast štítné žlázy dvě až tři kapky oleje.

Před aplikací myrhy na pokožku se ujistěte, že nemáte alergickou reakci na olej. U myrhy by se při určité citlivosti mohla rozvinout vyrážka. Při vnitřním užití ji vysaďte v případě nevolnosti nebo průjmu.

Myrha snižuje hladinu krevního cukru, opatrní musí být diabetici a není vhodná v těhotenství. Vyvarovat by se jí měli také lidé užívající léky na ředění krve, jako je warfarin.

Spustit audio

Související