Být ráno fit a plný energie? Stačí „dobře“ spát. Ptali jsme se odborníků, jak na to

Konečně se vyspat do růžova, a mít dost energie po celý den. To je přání lidí, kteří trpí častými poruchami spánku. Lékař Ctirad Bastl, fyzioterapeutka Jana Svatošová i terapeut Matěj Krejčí poradí, jak si zařídit „zdravý“ spánek.

Ruda Pivrnec, zdá se, se spaním problémy nemá

Podle MUDr. Ctirada Bastla, který se věnuje spánkové medicíně, může za nespavostí v některých případech být i nezdravá životospráva a nadměrná konzumace kávy. Kvalitnímu spánku neprospívá mimo jiné ani pospávání u televize. Čím to je, že pak po sladkém klimbání u televize nemůžeme v ložnici usnout? A jak kvalitu spánku ovlivňuje stres?

Za rušivý zvukový doprovod spánku, který dokáže znepříjemnit i partnerský vztah, se považuje chrápání. Jak říká doktor Bastl, za chrápáním se může skrývat i závažnější zdravotní problém.

V seriálu o zdravém spaní se zaměříme i na vhodné matrace. Špatně zvolená matrace totiž může být příčinou bolestí zad a nekvalitního spánku. Jak vybrat tu pravou, aby nás při vstávání nebolela záda, a pořádně jsme se vyspali, poradila fyzioterapeutka Jana Svatošová.

Čtěte také

Neměli bychom také podceňovat moderní technologie a jejich modré světlo, které do našich ložnic nepatří. Ložnice je místem odpočinku, a když ještě před usnutím pročítáme zprávy z internetu, nebo jsme na sociálních sítích, může to spánek ovlivnit, jak potvrdí terapeut, autor knihy DigiDetox, Matěj Krejčí.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.