Červená Voda má nové muzeum, otevřenou rozhlednu i novinky ve skiareálu

Červená Voda patří mezi nejznámější turistická střediska našeho kraje. Ze sjezdovky teď můžete zamířit do tepla muzea nebo se vydat na procházku po stezkách s dřevěnými sochami.   

Červená Voda leží v Králické brázdě mezi Orlickými horami a masivem Králického Sněžníku. Okolí Suchého vrchu nabízí v zimě a při dostatečné sněhové nadílce trasy běžkařům a Buková hora zase komfortní podmínky příznivcům sjezdového lyžování.

Skiareál Buková hora je střediskem alpského typu a propojuje dva velké lyžařské areály, skiparky Červená Voda a Čenkovice, lyžovat tedy můžete na obou stranách Bukové hory (958 m).  Na její vrchol vás z červenovodské strany vyveze vyhřívaná čtyřsedačková lanovka. Jaké novinky letos Skiareál Buková hora nabízí? Poslechněte si v audiu.

Paměť Červené Vody

V Červené Vodě si teď můžete prohlédnout nové muzeum. Jmenuje se Muzeum paměti a přírody a jeho návštěva může být ideální začátek vašeho výletu, protože právě tady se o Červené Vodě, její krajině, obyvatelích, tradičních řemeslech i přírodě, dozvíte téměř všechno.

Pohled do expozice nového Muzea paměti a přírody v Červené Vodě

Muzeum sídlí v Komunitním centru, v budově někdejšího kina. Jeho expozice není velká, ale navržená tak, aby se tu návštěvníci cítili pohodlně, například při sledování dokumentárních filmů nebo pásma historických fotografií na velké dotykové obrazovce. Součástí interaktivního prostoru je také zvukový koutek, s nahrávkami dokumentů Paměti národa i výstupy projektů červenovodských školáků, kteří na mikrofon zachytili vyprávění svých blízkých a dalších pamětníků. 

Nová křížová cesta

Červená Voda je nejlidnatější obcí Pardubického kraje a také patří k obcím s největším katastrem. S Červenou Vodou byly totiž postupně sloučeny bývalé samostatné obce Šanov, Bílá Voda, Moravský Karlov, Mlýnický Dvůr, Mlýnice, Dolní Orlice a Horní Orlice. V Šanově stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie. A právě u něj najdete první ze 14 zastavení nové křížové cesty, kterou obec slavnostně otevřela na konci května 2023.

Pohled na spodní část křížové cesty směrem od Křížové hory

Křížovou cestu tvoří a lemují betonové kapličky, které chrání dřevěné sochy s výjevy z prožitého utrpení Ježíše Krista. Jejich autorem je červenovodský řezbář Roman Bubák, který svou obec a její okolí vyzdobil už v minulosti desítkami dřevěných plastik. Vytvořit novou křížovou cestu, která by vedla k vrcholu Křížové hory, byl jeho nápad. Když už měl sochy pro jednotlivá zastavení vyřezané, oslovil obec. Té se podařilo získat finanční prostředky z projektu česko-polské spolupráce a instalaci křížové cesty realizovat.

Rozhledna na Křížové hoře nezavírá

Na vrcholu hory, ve výšce 735 metrů nad mořem stojí rozhledna, která začala vznikat v roce 2006. Projekt architekta Jana Mádlíka respektoval historické souvislosti. V prostoru otevřeného ochozu na úpatí rozhledny se můžete projít po dlážděném půdorysu dřevěného kostelíka, který na tomto místě kdysi stával. Betonová rozhledna je obložená dřevem, z ochozu ve výšce 25 m jsou impozantní výhledy do kraje. Rozhledna se stala Stavbou roku 2008 Pardubického kraje. A je stále otevřená, obec tu totiž nově instalovala automat na vstupné, dovnitř se dostanete kdykoliv.  

V bezprostřední blízkosti rozhledny uvidíte kamenný kříž, jedno ze dvou zachovaných zastavení historické křížové cesty, která se tu kdysi nacházela. První dřevěná kaple tu vznikla v roce 1833 a když později vyhořela, lidé tu vystavěli nový kostelík. V roce 1923 vedle kostela vznikla dřevěná chata, která sloužila poutníkům i výletníkům.

Poslední ze zastavení křížové cesty se nachází jen pár metrů od rozhledny na Křížové hoře

Po roce 1945, po odsunu německého obyvatelstva, začalo nové osídlování Červenovodska a prostor za Křížovou horou zabrala armáda. Od roku 1969 do roku 1990 toto území sloužilo armádě sovětské. Došlo k rozsáhlé devastaci Křížové hory a také k likvidaci poutního místa. Po roce 1960 zmizel kostelík i dřevěná chata.

Krásné výhledy na Červenou Vodu také nabízí vycházková trasa, Hraběcí naučná stezka. Má pět zastavení a vede po katastru Červené Vody, se startem u králické vodárny. Loni tu vznikly nové odpočinkové přístřešky a na stezce, kterou provází pohádkový příběh, se opět můžete setkat s dřevěnými plastikami řezbáře Romana Bubáka.

Spustit audio

Související