Česká republika je královstvím minerálních vod. Jak prospívají našemu zdraví?

8. prosinec 2014

Jak vzniká minerální voda, jaký vliv má na náš organismus a proč se České republice říká minerálková velmoc? To nám v pořadu Třináctka Plus vysvětlili kapacity v oboru – profesor Zdeněk Zadák, vedoucí centra pro vědu a výzkum Fakultní nemocnice Hradec Králové a docent Zbyněk Hrkal, hydrogeolog z Přírodovedecké fakulty UK v Praze.

„Česká republika, ač územím nevelká, je skutečně královstvím minerálních vod. Ať si vzpomenete na jakýkoliv typ minerální vody, všechny u nás najdete,“ konstatuje docent Zbyněk Hrkal. „Minerální voda vzniká komplikovaně. Prakticky vždy je na začátku voda dešťová, která je všude více méně stejná. Začne se měnit v okamžiku, kdy se zasákne a přijde do styku s horninou. A podle toho, jaký typ kamene to je a hlavně, jak dlouho je s ním voda v kontaktu, podle toho vzniká specifický druh vody, které říkáme minerální.“

Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, to je známý trojúhelník, který patří ke klenotům naší země v oblasti výskytu minerálních vod. Ovšem ještě v 19. století těmi nejslavnějšími lázněmi u nás byly Teplice. Minerální voda se nevyskytuje snad jen v jižních Čechách.

Je pití minerálky důležité pro náš organismus?

„Odpovím vám otázkou,“ reaguje profesor Zdeněk Zadák, „myslíte si, že každý z nás potřebuje stejné množství energie, vody, léků…? Samozřejmě, že ne. Rozdíly jsou u mužů a u žen, každý má jinou hmotnost, věk. Dnes se razí ne průměrný přístup k čemukoliv, ale personalizovaný nebo individualizovaný. A to platí i pro příjem minerálů. Proto vám nemohu říct magické číslo, které platí pro všechny.“

Odpovědi na další otázky týkající se minerálních vod si poslechněte v našem rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.