Chcete mít na zahradě kvalitní jabloň? Zkuste osvědčenou starou odrůdu

6. červen 2015

Ovocnářka Zdena Koberová z Nasavrk u Chrudimi se zabývá starými odrůdami ovoce a doporučuje například panenské české. Tato odrůda je známá spíše pod názvem panenská jablíčka a dá se sehnat i v dnešní době.

Panenské české - Je to velmi stará česká odrůda. Plody jsou malé až střední, červené, případně žíhané. Chutná šťavnatě, sladce navinule a má typickou vůni. Využívá se k přímému konzumu i na výrobu moštů, vín a pálenek. Dá se i povidlovat a sušit.

Jablka po otlačení nehnijí ani nevadnou. Dají se výborně uchovat. Také odolnost proti mrazu je vysoká. Strupovitostí ani padlím panenské české netrpí. Dobře prosperuje i ve vyšších polohách, i na severních svazích. Vyžaduje těžší, vlhčí půdu, patřičně hlubokou a úrodnou. Panenské české patřilo v minulosti k jedné z nejrozšířenějších odrůd u nás, lidé si ho cenili pro jeho chuťové i tržní vlastnosti.


Víte, že...
... jablka se kdysi uchovávala v krechtech? Podle ovocnářky Zdeny Koberová je krecht prohlubeň vytvořená přímo pod stromem, do které se vloží jablka a přikryjí se slámou nebo lupením. Na jaře se hromádka odkryla a jablka chutnala jako čerstvá.

Další velmi starou odrůdou, která vydrží při dobrém uskladnění dokonce až dva roky, je strýmka.

Strýmka - Je odrůda patrně německého původu, jejíž vznik nelze přesně datovat. Ve starých pomologiích se píše, že vznikla snad v Porýní a byla hojně rozšířena už na konci 18. století.

Strýmka

Je to odrůda nenáročná, většinou dobře a zdravě rostoucí. Odrůda si poradí s mrazy, je relativně odolná i proti strupovitosti. Ani padlí jabloňové ji nevyhledává. Vhodná je pro vyšší tvary – polokmen či vysokokmen na pláněti. Dokáže vytvořit krásné stromy s velkými korunami a dosáhnout vysokého stáří.

Plody jsou střední velikosti. Mají často kuželovitě vejčitý tvar, některé mohou být i kulatější. Na osluněné straně jsou červeně žíhané nebo jen červené. Jejich základní barva je ale zelená. Mají nakyslou chuť. Sklízí se v říjnu a do konzumní zralosti vstupují až v únoru následujícího roku. Strýmka je výborná odrůda pro výrobu moštů.

Na Chrudimsku a Hlinecku se pěstovaly místní odrůdy, které nahrazovaly panenské české. Například paloučata nebo jablka košíková kolem Vysokého Mýta.

autor: jsl
Spustit audio