Chilli je o hraní a zapálení. Lák na pikantní květák jsem si vyladil za 5 let, říká Ladislav Křížek

2. listopad 2023

Pálivá radioporadna. Určitě se zahřejete i vy, kteří jíst nebudete, protože už jen slovní spojení chilli papričky je pálivé. O chutích, pálivosti, nových receptech a také zpracování hovoříme s expertem na chilli papričky Ladislavem Křížkem. 

Už jste si letos sáhnul při zpracování chilli papriček do oka? A zasmějete se nebo trpíte?
Je to utrpení, člověk to musí chvíli vydržet, protože to prostě nijak nezažehnáte. Ničím to nejde. 10 minut si člověk vytrpí a pak to přestane.

Snažím se omáčky a veškeré produkty připravit tak, aby měly krásnou chuť a nebylo to jen o pálivosti. Chci oslovit širší okruh gurmánů.
Ladislav Křížek, expert na chilli papričky

Papričky už jsou sklizené, nebo ještě sklízíte? A byla letos dobrá úroda?
Ještě sklízím, máme papriky ve foliovnících a protože je teplý podzim, tak ještě dozrávají. Myslím, že teď o víkendu všechno sklidím a začne se připravovat půda na příští sezónu. Letos jsem dával 550 sazenic a celkem pět druhů.

Čtěte také

Čím začneme? Přinesl jste ochutnávky, abychom něco doporučili, případně do pěstování motivovali.
Nejméně pálivý je pikantní květák. Jsou tam s ním papričky, sladká paprika, mrkev, chalapeňos, takže pálivost od 2,5 až do 10 000, což je nejméně, co pěstuji.

Je to výborné. Nelze než doporučit. Pokud by si to chtěl někdo doma zavařit a vyzkoušet, jaký je postup?
Dá se vše do skleniček, udělá se lák a směs se zaleje ještě teplým a pak to zavařuji. Ale je to i o experimentování a hraní si s chutěmi. Ten lák jsem si ladil asi pět let, než jsem ho dostal do tohoto pikantního stavu.

Zkoušení a experimentování. Chilli je zkrátka o hraní a určitém zapálení.
Snažím se omáčky a veškeré produkty připravit tak, aby to mělo krásnou chuť a nebylo to pouze o pálivosti. Protože mým cílem oslovit nejen lidi, kteří mají rádi hodně pálivé, ale i větší okruh gurmánů, co tolik pálivé nemusí, ale lehce pikantní si rádi dají.

Mléko, jogurt, věci, které obsahují tuky, stlačují pálivost. Ale pomůže vám to jen na chvíli. Jak říkám, člověk to prostě musí protrpět.
Ladislav Křížek, expert na chilli papričky

Pan Josef se ptá, jak doporučujete papričky uchovávat, aby neztratily pálivost?
Já je zamrazuji. Nesuším je, ale zbytky, co nevyužiji teď na podzim, tak zamrazím, abych mohl dále vyrábět i přes zimu. Pálivost se tím mrazem nemění, ale struktura papriky se změní.

Čtěte také

Pan Richard se ptá, jestli se dá také ze semínka vypěstovat paprička?
Jde to i ze semínek, ale já osobně to nedoporučuji. Když si koupíte papriku a budete z ní brát semínka, tak nevíte, co vám z toho příští rok vyroste. Protože nevidíte, jak byla ta paprika pěstovaná, jestli se náhodou nezkřížila s jinými druhy. Může vám zkrátka vyrůst úplně něco jiného, než co čekáte.

Sahají po pálivém raději muži? Máte s tím takovou zkušenost?
Muži i ženy mají rádi pálivé, ale je pravda, že většinou jsou to muži. Ale u nás není zvykem podávat příliš pálivá jídla, myslím si dokonce, že i restaurace se toho trošku bojí. Ovšem zase naopak jsou u nás i takové restaurace, které jsou na pálivost přímo zaměřené. Taková typická restaurace ale používá spíše jen chalapeňos.

Přinesl jste nám ukázat a dal možnost ochutnat i váš pikantní rybíz. A krásně voní.
Je to hodně kořeněné a používám do toho i koňak. Takže to není tak pálivé, je to jedna z těch sladších variant. Tedy vhodné na sladké pokrmy, klidně na zmrzlinu nebo na palačinky. Je tam paprika s pálivostí až 800 000, dále badyán, hřebíček, koňak a hlavní ingrediencí je rybíz.

Ladislav Křížek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaká je první pomoc, když to s papričkami přeženeme?
Mléko, jogurt, zkrátka věci, které obsahují tuky. To stlačuje pálivost, ale pomůže vám to jen na chvíli. Jak říkám, člověk to prostě musí protrpět.

Celou pálivou radioporadnu nejen o chilli papričkách s Ladislavem Křížkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související