Chov arabského plnokrevného koně

5. říjen 2014

K původu arabského plnokrevného koně se váže legenda o proroku Mohamedovi, který vzal a do větru vhodil hrst písku – tak se zrodil elegantní a rychlý kůň, přezdívaný „piják větru“.

Během času se arabští koně z původní domoviny dostali i do Evropy, a protože se zhusta používali k zušlechtění chovu, dá se dnes říci, že skoro každý kůň tady má v sobě kapku arabské krve. Ne každý kůň je ale arabský plnokrevník.

Vzhled a vlastnosti

Arabský plnokrevník je menšího vzrůstu, má čtvercový rámec, zbarvení je různé, nejčastěji bílé, ale může se vyskytovat i barva hnědá a poměrně vzácná je barva černá, kterou má ale laická veřejnost asi zafixovanou nejvíc a to díky knize a posléze filmu Černý hřebec. Existují i různé barevné kombinace.

Jedním z nejtypičtějších znaků je ocas, nasazený výše než u běžných koní (to je dáno menším počtem obratlů), kůň ho v pohybu nosí vztyčený a vlaje mu jako prapor.

Typickými vlastnostmi jsou rychlost a vytrvalost – pozůstatek z dob, kdy byli arabští plnokrevníci využíváni jako váleční koně (a to především klisny, které se neprozrazovaly řehtáním na koně nepřátel). Arabský plnokrevník je obratný, rychle se učí a má rád blízkost svého člověka.

Zleva - Usajna El Hadin, Valsoraj Ucora, Valsoraj Ushara

Arabský plnokrevník v České republice

Je tu registrováno 330 žijících arabských plnokrevníků, řadu informací se dozvíte na webu Asociace chovatelů plnokrevných arabských koní České republiky. Prezidentem Asociace je Jaroslav Lacina, který zároveň stojí v čele podobné evropské organizace a je u nás zatím jediným rozhodčím s mezinárodní licencí.

V září 2014 se v Praze konaly 13. národní šampionát a 4. mezinárodní přehlídka arabských plnokrevníků Prague Intercup. Do stáje Jaroslava Laciny putovaly dva tituly: Seniorská stříbrná šampiónka a titul v mezinárodní výstavě za Nejlepšího koně českého chovu.

Pokud vás arabští plnokrevníci zajímají, můžete kontaktovat web Asociace chovu plnokrevných arabských koní České republiky, nebo si počkat na příští září a vypravit se na další ročník přehlídky krásy arabských plnokrevníků.

Spustit audio