Dětská opera Brundibár zazněla v terezínském ghettu poprvé před 80 lety

23. září 2023

Příběh o zlém flašinetáři, kterého společně porazí děti a zvířata, napsali v roce 1938 skladatel Hans Krása a spisovatel Adolf Hoffmeister.

Od premiéry 23. září 1943 do podzimu 1944 se opera Brundibár v Terezíně hrála víc než padesátkrát. Židovským vězňům dodávala naději, že se jim podaří porazit Hitlera, stejně jako zlého Brundibára.

„Podle vzpomínek pamětníků premiéra proběhla v odpoledních hodinách, bylo asi sto míst k sezení, ale ten prostor byl přeplněný, a dokonce i venku stáli lidé a snažili se zaslechnout hudbu,“ popisuje historik památníků Terezín Tomáš Fedorovič.

Pamětnice Michaela Vidláková pro Paměť národa vzpomínala na důležitost, kterou pro děti v Terezíně opera měla. „Měli jsme naději, že stejně jako v té poslední scéně, kdy všichni zpívají ‚Brundibár poražen‘, tak i Hitler bude poražen.“

Hans Krása a Adolf Hoffmeister operu napsali v roce 1938. Po německé okupaci o rok později ale začala v Protektorátu platit protižidovská opatření. V Praze se tak opera hrála jen dvakrát, a navíc tajně. Hanse Krásu deportovali nacisté do Terezína ještě před pražskou premiérou. Nastudování jeho díla se tak ujal učitel zpěvu Rudolf Freundenfeld.

Plakátek k inscenaci dětské opery Brundibár v Terezíně

Na jaře 1944 nacisté operu propagandisticky zneužili pro chystanou návštěvu delegace Mezinárodního výboru Červeného kříže. Představení se tak stalo součástí precizně zinscenované lži. Němci se snažili přesvědčit svět o tom, že zprávy o vraždění Židů nejsou pravdivé.

„Zpívali s ohromnou energií a elánem, aby ukázali odhodlání bojovat a postavit se té nespravedlnosti a zároveň doufali, že i prohlédnou, že všechno, co je pro ně připraveno, je taková Potěmkinova ves,“ říká Tomáš Fedorovič.

Naděje na vítězství nad zlem většiny dětí, které v Brundibárovi zpívaly, skončily jejich deportací do Osvětimi na podzim 1944. Tam nacisté zavraždili i autora skladby Hanse Krásu.

Představení dětské opery Brundibár k 80. výročí její premiéry v terezínském ghettu se odehraje v sobotu 23. září 2023 v 17 hodin v Magdeburských kasárnách v podání studentů a studentek gymnázia v německém Wülfrathu.

Opera Brundibár. Fotografie dětského souboru z filmu Theresienstadt
autoři: Lucie Korcová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související