Developeři chtějí stavět nové výrobní haly u dálnice D5, obcím se další zátěž infrastruktury nelíbí

20. březen 2024 12:54

S obavami přijímají města Tachov, Bor nebo Přimda snahu developerů postavit nové výrobní haly a sklady u dálnice D5. Tisíce zaměstnanců, často z ciziny, potřebují byty nebo lékaře, kterých je v příhraniční nedostatek. Města proto chtějí, aby zaměstnavatelé v zónách s budováním potřebné infrastruktury víc pomáhali.

Jako problematické vnímají někteří starostové na Tachovsku plány developerů rozšiřovat průmyslové zóny kolem dálnice D5. Výrobní i logistické haly kolem hlavní dopravní tepny zaměstnávají už nyní tisíce lidí a další budou potřeba v halách plánovaných. Pracovníci v těchto zónách jsou často cizinci pobývající v okolních městech, kde ale chybí lékaři i další služby. Tachov, Bor nebo Přimda proto usilují o větší spolupráci s firmami v zónách a volají po jejich společenské odpovědnosti. Zároveň věří v pomoc Plzeňského kraje.

„Když se před patnácti lety stavěla první průmyslová hala na Nové Hospodě, byli jsme všichni šťastní, protože tu v té době byla téměř dvacetiprocentní nezaměstnanost a výrobní haly přinesly nové pracovní příležitosti. Bohužel se v té době neuvažovalo nad potřebou návaznosti sociálně veřejné infrastruktury – škol, školek, lékařů a podobně. A nyní se situace trochu vymyká kontrole,“ připomíná plzeňský hejtman Rudolf Špoták.

Plánované haly u Přimdy i na Nové Hospodě

Developer CPI chystá nové haly u dálnice u Mlýnce nedaleko Přimdy. Upozornili na to na nedávném byznys fóru, které uspořádalo město Tachov, starostové dotčených obcí. Starosta Tachova Petr Vrána při té příležitosti uvedl, že pokud se mají stavět nové průmyslové parky, pak by měly být budovány se závazkem zajištění občanské vybavenosti, tak aby nebyly zatěžovány okolní obce.

Rozšířit areál chce i firma CTP na Nové Hospodě, kde jsou už dnes tisíce zaměstnanců. Územní plán katastru města Bor to ale v současné době nedovoluje a vedení města není úplně otevřené jednání o změně. „Neumím si představit, že by se změnil územní plán pro rozšíření CTP a zároveň by se nemuselo něco odebrat jinde,“ potvrzuje starosta Rudolf Kodalík. Podle regionálního ředitele CTP Lukáše Morávka firma nadále o změnu územního plánu usiluje s tím, že počítá v CT parku na Nové Hospodě i s požadovanou infrastrukturou a začleněním bydlení, volnočasových možností, sociálního zázemí a komerce.

Jestli bude možné stavět další průmyslové zóny, mohou obce ovlivnit. Plzeňský kraj totiž začal pracovat na šesté změně zásad územního rozvoje, tedy na novém krajském územním plánu. Zde primárně samy obce dávají požadavky na úpravy. Práce na nových zásadách územního rozvoje potrvají zhruba dva roky.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio