Důležité je nerozhodovat pod vlivem emocí, říká ředitel největšího zdravotnického zařízení v kraji

6. leden 2023

Pátečním hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně District V. v Havlíčkově ulici v Hradci Králové je MUDr. Aleš Herman, Ph.D., ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Aleš Herman zahájil svoji lékařskou kariéru právě v hradecké nemocnici. Jako kardiolog zde působil 15 let. Poté založil a vedl privátní pracoviště intervenční kardiologie v Pardubicích. Mezi lety 2011 a 2018 byl ředitelem Institutu klinické a experimentální medicíny. Poslední tři roky pak působil ve společnosti AGEL, a. s.

Jaké rozhodnutí jste udělal jako první, když jste nastoupil do funkce ředitele FN HK?
Nelze si nevzpomenout, je to tématem diskusí po celém městě. Změnil jsem řízení nemocnice a zeštíhlil jej. To znamená, že z 12 náměstků jsem jich udělal jen 7. Změnil jsem odbory a některé principy fungování podle svých představ.

Potřebujete osobnostní a znalostní vklady. A něco se musíte naučit. Jako řemeslo, které se naučíte a pak ho můžete uplatňovat.
MUDr. Aleš Herman, Ph.D., ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové

Fakultní nemocnice Hradec Králové je v podstatě malé město ve velkém městě. Jde o největší zdravotnické zařízení v Královéhradeckém kraji, pracuje v něm více než pět tisíc zaměstnanců a má přes 40 pracovišť. Ročně je tam hospitalizováno na 40 tisíc pacientů, v posledních letech zhruba 27 tisíc z nich je operováno.

Čtěte také

Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí pacientům téměř 1400 lůžek. Co je třeba k tomu, aby se podařilo splnit plány letošního roku? A co považuje ředitel takového zařízení ve své funkci za důležité?
Důležité je nerozhodovat se pod vlivem emocí. A potom jsou to osobnostní a znalostní vklady. Něco se musíte naučit. Je to jako řemeslo, které se musíte naučit a potom ho můžete uplatňovat. Pokud to dělá někdo, kdo to řemeslo neumí, tak je to na té instituci velmi brzy poznat.

Hradecká fakultní nemocnice letos oslaví 95. výročí svého vzniku. Proto Český rozhlas Hradec Králové připravuje cyklus pořadů a reportáží o jednotlivých unikátních pracovištích a osobnostech nemocnice.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s MUDr. Alešem Hermanem, Ph.D., ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související