Elektroodpad má zelenou v červených kontejnerech

25. duben 2014

Klasický kontejner na směsný odpad, pak modrý na papír, žlutý na plasty, bílý na bílé sklo a zelený na barevné sklo. Někde stojí oranžový na nápojové kartony a hnědý na bioodpad, občas potkáme kontejnery na textil nebo kovové obaly. A co červený kontejner, víte, co do něj patří? "Elektrozařízení," potvrzuje Kristina Mikulová z neziskové organizace Asekol v pořadu Třináctka Plus.

V Praze je v současné době takových kontejnerů instalováno 205. Celkem jich v České republice najdete téměř 2000.

Co do těchto nádob patří?
Veškerý elektroodpad do velikosti 40 x 50 cm, kromě monitorů, televizí, úsporných žárovek a zářivek, které vyžadují speciální zacházení, a proto je potřeba donést je do sběrného dvora. Do červeného kontejneru tedy patří mobilní telefony, notebooky, mp3 přehrávače, kalkulačky, tonery a cartridge z tiskáren, elektronické hračky a podobně.

Proč máme elektroodpad třídit?
Elektrospotřebiče se, stejně jako papíry, plasty a sklo, dají recyklovat. Znovu využít lze až 80 % materiálu každého spotřebiče. Obsahují především plasty a kovy - i vzácné, ale taky škodlivé látky, například rtuť nebo olovo. Správným vytříděním spotřebiče zamezíme úniku škodlivin do životního prostředí. K tomu by došlo, kdybychom spotřebič hodili do směsného odpadu, nebo ještě hůř - do přírody.

Kam se starými spotřebiči?
Máme několik možností. Odnést je do sběrného dvora, vrátit v prodejně elektra metodou „kus za kus“ nebo vložit do speciální nádoby umístěné v prodejně. Případně spotřebič odevzdat v rámci mobilních svozů, které dvakrát ročně organizují obce. Nejjednodušším způsobem jsou ale červené kontejnery na drobné elektro, které nikde jinde v Evropě nenajdete. Použít můžete i E-boxy na drobný elektroodpad, umístěné na úřadech nebo ve firmách.

Další informace o třídění elektroodpadu uslyšíte v pořadu Třináctka Plus z 25. dubna 2014.

Spustit audio