Filmový sběratel Milan Wolf se specializuje na první polovinu 20. století

19. červenec 2014

Atmosféru starých biografů si oblíbil Milan Wolf. Je naším známým sběratelem, který se může pochlubit mnoha filmy, ale i filmovými plakáty a fotografiemi. Vlastní také sbírky historických kamer, promítaček, fonografů a gramofonů, tedy techniky, která se kdysi používala při natáčení nebo následně v kině.

Milan Wolf se zajímá o období od počátků kinematografie do roku 1947. Sbírá české, německé a americké filmy. Všechno začalo, když mu bylo devět let. Tehdy mu majitelé filmových půjčoven darovali některé filmy, plakáty, fotografie, a tak začal sbírat a sbírá už desítky let.

Jeho zajímavé exempláře můžeme čas od času vídat na různých výstavách u nás i v zahraničí nebo ve filmech, kde slouží jako rekvizity. A Milan Wolf často spolupracuje při natáčení jako odborný poradce. Sám v Praze otevřel Filmové muzeum, kde prezentuje některé zajímavosti ze svých sbírek.

autor: Jan Zítka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.