Fontána Sjednocená Evropa a průduch metra. Jak dopadnou umělecká díla po rekonstrukci náměstí Jiřího z Poděbrad?

7. únor 2022

Blíží se celková rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad. Praha 3 už má stavební povolení i peníze, většinu uhradí magistrát. Obnově náměstí předcházelo 20 let dohadů. Některé z nich přitom nejsou ani nyní vyřešeny. Týkají se dvou uměleckých objektů.

Čtěte také

Fontána Sjednocená Evropa je z roku 1981 a vznikla při stavbě metra. Autorem je sochař Petr Šedivý. „Součástí toho díla je i prstenec z žuly. Ale v tom, co předeslali, říkají, že chtějí zachovat jenom kamenný květ, na kterém je fontána, tu vystouplou část. Jak zásah do toho prstence, tak posunutí fontány, je zásah do autorských práv sochaře,“ tvrdí Pavel Karous, sochař a člen spolku Vetřelci a Volavky.

Fontána má být sice částečně zachována, ale průduch z metra, který stojí o několik desítek metrů dál, nikoli. Podle Pavla Karouse jsou průduchy českého metra světově unikátní a zároveň rezonují i mezi mladými umělci.

Občané fontánu chtěli

Projekt rekonstrukce pochází z roku 2002 a s fontánou i výduchem původně nepočítal. Autora Petra Šedivého se sice redakci nepodařilo kontaktovat, ale sochař se už v minulosti za předchozího vedení radnice k projektu vyjadřoval nesouhlasně.

Fontána nad stanicí metra Jiřího z Poděbrad od sochaře Petra Šedivého a architektek Bery Schütznerové a Anny Hübschmannové

Současné vedení radnice projekt upravilo. Místní si totiž přáli zachovat fontánu, sochař ale nesouhlasí s přesunem a odstraněním její části. Podle starosty Prahy 3 Jiřího Ptáčka z TOP 09 jsou ale důvodem i terénní úpravy a zajištění bezbariérovosti náměstí: „Tam je vlastně takové schodiště a je to i nějaká bariéra v tom prostoru. Jde i o praktickou stránku věci.“

Mezi občany ale podle starosty Ptáčka nebyla jednoznačná shoda na zachování průduchu. Podle starosty je také problém, že výdech fouká horký vzduch do stran a tím likviduje zeleň. Radnice s autorem jedná a doufá, že se dohodne.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio