Hradec Králové přijímá žádosti o pronájem startovacích bytů. Žadatelé musí splnit určité podmínky

19. duben 2024 07:33

Lidé v Hradci Králové mohou až do 20. května podávat žádosti o pronájem startovacích bytů. Nájemníky vybere radnice o týden později při veřejném losování ve velkém sále Adalbertina. Žadatelé musí splňovat několik podmínek, například musí být mladší 32 let, nesmí vlastnit ve městě nemovitost k bydlení, musí v něm mít ale trvalý pobyt nebo v něm pracovat.

Volné byty ve Svatojánské ulici a ulici Ve Stromovce si zájemci mohou přijít prohlédnout v pondělí 29. dubna nebo v pondělí 13. května, vždy od 16:00 do 16:30 hodin.

Čtěte také

O bydlení ve startovacích bytech, ve kterých se platí zvýhodněné nájemné, bývá každoročně velký zájem. Město jich aktuálně má k dispozici 125. K pronájmu jich teď nabízí 14. Byty jsou o velikostech 1+kk a 2+kk a nájemník je může užívat nejvýše tři roky.

Město nabízí k pronájmu byty, které dosavadní nájemníci opustili. Do konce letošního roku by se mohlo podle náměstka primátorka Pavla Vrbického (Piráti) uvolnit ještě dalších 16 bytů.

Nájemné ve startovacích bytech činí 90 korun za metr čtvereční měsíčně. Tržní nájem se v Hradci Králové pohybuje na úrovni 150 až 200 korun za metr čtvereční.

Necháte se inspirovat nábytkem?

Prostřednictvím nabídky startovacích bytů se radnice ve městě snaží udržet mladé lidi, například studenty po škole, a získat tím nové obyvatele. Původně radnice pro program startovacího bydlení v letech 2007 až 2010 pořídila 172 nových bytů. V roce 2012 rozhodla, že část z nich obsadí senioři.

Spustit audio

Související