Interiér bytu ovlivňuje naše biorytmy. Nezapomínejte na barvy a design

1. srpen 2015

Víte, že vše, co nás obklopuje, má vliv na naší nervovou soustavu – a tím i na naše zdraví? Prostředí, ve kterém pracujete nebo bydlíte, může přímo ovlivňovat to, jak se cítíme.

Dům, který nás bude nabíjet energií a bude v souladu s našimi biorytmy, bude vybaven především přírodními materiály – patřím sem samozřejmě dřevo, sklo, kov, kámen a také přírodní vlna, kterou můžeme vhodně použít na přehozy nebo potahy.

Například dub má antibakteriální účinky, takže nám přirozeně tvoří čisté prostředí. Přírodní vlna sama odpuzuje prach, takže jí nemusíme čistit a klepat.

Moderní kuchyň

Hlavní zdroj ovlivňování našich biorytmů je ale světlo, které musí být teplé a obsahovat červenou světelnou škálu, která je pro nás přirozená a nahrazuje sluneční světlo. Důležité jsou také barvy – volíme barvy přírodní a pastelové.

A nesmíme také zapomenout na ergonomii – pokud nám to prostory dovolí, střed místnosti bychom měli ponechat volný. Pocit prostoru podporuje opět naše zdraví i psychiku. Extrovert například potřebuje otevřené prostory, introvert se chce naopak schovat, mít kolem sebe útulno a různá menší zákoutí.

Dětský pokoj v podkroví

Volbou barev i světlem můžeme ovlivňovat i biorytmus dětí – především těch živějších. Bledě modrá barva například děti uklidní a můžeme je také zklidnit mírným teplým světlem. Přírodní světlo navíc podporuje rozvoj důležitých růstových hormonů, takže pro růst dětí je například ideální dětský pokoj umístěný na slunečnou stranu.

Na všechny rady jsme se zeptali Markéty Fleischnerové ze studia MF Art. Více ve zvukovém příspěvku.

Spustit audio