Jak na průklest jádrovin?

21. únor 2015

To už je zahrádkářská „vyšší dívčí“, je totiž snadné udělat při prořezávání – tedy průklestu ovocných stromů řadu chyb. Od zvolené doby přes provedení až k následnému ošetření řezných ran. Nejlepší je koukat odborníkovi pod ruce a ještě se poradit s obrázky z odborných časopisů nebo knih.

Pro jádroviny, tedy jabloně a hrušně platí, že zásadně neprořezáváme hned po odplození, natožpak v době plné vegetace. Ideální období je předjaří – únor, začátek března. Volíme dobu, kdy už nečekáme velké mrazy, ale strom ještě „spí“.

Jakou jsou zásady správného řezu?

Odstraňujeme větve proschlé, napadené nějakou chorobou, nalomené, vrůstající do koruny a také tzv. „vlky“, větve, které rostou kolmo vzhůru. Snažíme se korunu prosvětlit, otevřít slunci. Jednou z nejčastějších chyb jsou tzv. „vešáky“, to znamená, že ponecháme zbytečně velký kus z odstraňované větvičky nebo větve.

Správně se řeže na větevní kroužek, tedy v místě, kde ta slabší – odstraňovaná větvička vyrůstá ze silnější. Řežeme za vnějším pupenem. Místo řezu je ovšem otevřenou branou pro choroboplodné zárodky, a tak bychom měli stromům pomoci. Řeznou ránu zatřeme – nejlépe štěpařským voskem nebo balzámem, který podpoří růst ochranného pletiva. Stromy se odmění bohatší a kvalitnější úrodou.

Spustit audio