Jan Jůn: Druhý klíčový týden pro brexit a britskou premiérku

16. červenec 2018

Vše nasvědčuje tomu, že pro britskou premiérku Mayovou právě začal další z řady klíčových a velmi nebezpečných týdnů.

Ne, že by ten minulý končil na lepší notu, když po rezignacích ministrů pro brexit a zahraničí a řady náměstků, podle sehrané a předtím ohlášené brexitářské strategie, premiérku velmi rozladily i výroky amerického prezidenta. Pak, „po vyjasnění“ se oba nakonec usmířili, ale výroky Trumpa označili experti za neslučitelné s protokolem a za hrubé vměšování.

Stojí za to jen připomenout, že Mayová - jejíž postavení coby premiérky je brexitářskou ofenzívou proti její Bíle knize o dalším postupu brexitu značně otřeseno - prý nevěřila svým uším, když americký prezident sdělil světu, že exministr zahraničí Boris Johnson by byl lepším premiérem než ona.

Pozorovatelé ovšem vědí, že Johnson, Nigel Farage z UKIPu a sponzor brexitářů Aaron Banks se vtírají do přízně Donalda Trumpa už delší dobu. Pomohli tak určitě formovat jeho názory na Evropskou unii, jejíž existence mu prý nyní vadí stejně jako ruskému prezidentovi.

Lze jen dodat, že britské naděje, že Trump vmete v Helsinkách Vladimiru Putinovi otravu nevinných britských civilistů nedbale travičem Skripalových odhozenou - a nyní nalezenou - lahvičkou s Novičokem, byly po řadě extempore Trumpova britského víkendu dost nízké. I přes skutečnost, že královna vykonala svou ústavní povinnost a prezidenta přijala přátelsky na čaj, zatímco ostatní členové královské rodiny se jaksi vypařili. 

Jisté není nic

Dost ale o uplynulých dnech - ty nastávající hrozí být pro Mayovou na domácí brexitové scéně ještě horší. Začátek týdne je totiž poznamenán hrozící vzpourou brexitářů během sněmovního projednávání zákonů o obchodě a celní unii, navržením doložky měnící část Bílé knihy Mayové na tvrdě probrexitovou, za jejich údajného současného sbírání hlasů poslanců pro její sesazení. 

Jan Fingerland: Boris Johnson střelil Mayovou do týla

Boris Johnson

Pokud bude vypsána soutěž o zemi s největší schopností poškozovat své vlastní zájmy, Velká Británie bude úspěšně usilovat o některou z nejvyšší příček. A to zásluhou svých nejvyšších státních představitelů. 

Šanci prosadit přitvrzující návrh mají ovšem minimální, ale bude alespoň zřejmé, kolik brexitářů vlastně je. Deník The Times mezitím připomněl, že cílem brexitářů je, jak přiznal před časem Boris Johnson, odchod z unie. Co bude dál, to je už prý nezajímá, a proto nikdy nepředložili žádné návrhy na vyjednávání s unií - už i kvůli snahám o tvrdý odchod bez dohod.

Situaci vyhrotilo i vystoupení exministryně Justine Greeningové, která tvrdí, že na pozadí nesmiřitelně rozděleného parlamentu je nyní jasné, že o osudu brexitu nemůže už rozhodnout nic jiného než referendum o vyjednaných výsledcích rokování s unií.

Prohlášení vyburcovalo prounijní rebely v konzervativní straně k dalšímu odporu v debatě o zmíněných zákonech, ale Mayová pohrozila, že buď její plán rokování sněmovna podpoří, nebo „nebude žádný brexit“.

Jan Jůn

V pondělí na leteckém veletrhu ve Farnborough pak zdůraznila, že žádné „druhé referendum“ se prostě také konat nebude. Nyní bude klíčové, jak premiérka ustojí oba zákony a pak i čtvrteční plánované vystoupení před vrcholným stranickým Výborem 1922. Nic totiž nemá ještě jisté!

autor: jj
Spustit audio