Jan Jůn: Rozdělená Británie začíná chápat nesmyslnost brexitu

20. červenec 2018

Vypadá to, že si všichni najednou začínají uvědomovat, jakou katastrofou by byl tvrdý brexit, tedy odchod Británie z Evropské unie bez dohody, jen na bázi úmluv Světové obchodní organizace.

Přáli si to sice odedávna tvrdí populističtí brexitáři v konzervativní straně i skupinka „proletářských internacionalistů“ mezi labouristy, ale i mezi nimi se objevují pochybnosti.

Jan Jůn: Dva roky po referendu je podoba brexitu stále nejistá

V Londýně proběhla mohutná demonstrace proti brexitu

Nechce se tomu vůbec věřit, ale jak v sobotu potvrdila neobvykle mohutná demonstrace proti brexitu v Londýně, je tomu tak.

Nyní se tohoto scénáře obává stále více Britů i řada zemí unie, neb tvrdý brexit by mohl podle Mezinárodního měnového fondu postihnout i země EU a až čtyřprocentním poklesem hromadného domácího produktu Holandsko, Belgii, Dánsko či Irsko.

Napětí na britské politické scéně však nyní poklesne, neboť parlament odchází v úterý na prázdniny a tak po týdnu neuvěřitelných brexitových peripetií ve sněmovně a hrozeb sesazení premiérky brexitáři, by ona mohla - i přes ostrý rezignační projev exministra zahraničí Borise Johnsona - vydržet v čele strany a země. Tedy, nejméně někdy do října, kdy se opět sejde parlament a bude se také konat stranický sjezd.

Mayová si určitě oddechla, oznámila, že bude přes léto varovat podniky sedmi desítkami instrukcí, jak se pro všechny případy připravit na možnost katastrofy tvrdého brexitu a ve čtvrtek začala „vysvětlovací“ cestu po Británii v Severním Irsku.

Labouristé vedou v popularitě

Bude prý dokazovat, že její Bílá kniha z Checkers, těsně podpořená sněmovnou, je jediný způsob jak dovést měkký brexit - který by způsobil nejmenší zlo - do úspěšného konce. Její nový hlavní vyjednávač Dominic Raab, ač brexitář, jednal v tomto duchu ve čtvrtek s protějškem Barniérem v Bruselu celé čtyři hodiny, což je určitě nadějné.

Jan Jůn: Druhý klíčový týden pro brexit a britskou premiérku

Britská premiérka Theresa Mayová

Vše nasvědčuje tomu, že pro britskou premiérku Mayovou právě začal další z řady klíčových a velmi nebezpečných týdnů.

Evropská komise mezitím, podobně jako plánuje Mayová, vyzvala členské země, aby se také připravily na možný tvrdý brexit. Ten by závažně narušil dopravu zboží, léků a součástek mezinárodně zpracovávaných strojírenských celků, automobilů a letadel a způsobil mnohakilometrové fronty kamionů na hranicích a v přístavech, ochromil leteckou a námořní dopravu, zastavil obchodování v Londýnské City a v hlavních evropských finančních centrech a způsobil by kolaps neexistující hranice na irském ostrově.

Všichni proto najednou doufají, že k tomu nedojde, ale stále více Britů si prý přeje, aby mohli o podobě brexitu či jeho zrušení rozhodnout referendem o vyjednaných výsledcích. Brexitářskou organizaci Vote Leave mezitím vyšetřuje policie za podvody financování kampaně před referendem, což odpůrci brexitářů považují za další důkaz zmanipulování onoho referenda prvního.

Labouristé nyní vedou v popularitě i přesto, že se pod vedením Jeremyho Corbyna dál nemohou jednoznačně vyjádřit o své představě brexitu, s rozdělenými konzervativci je parlament v podstatě nefunkční a Nigel Farage hrozí návratem do čela UKIPu.

Jan Jůn

Experti tvrdí, že premiérka musí vysvětlováním hrozby tvrdého brexitu umlčet brexitářskou skupinu, která ji chce dál svrhnout a píše v tomto smyslu dopisy řídícímu Výboru 1922, i když jich prý zdaleka není potřebných 49. To vše jen potvrzuje, jak velmi vážná je na pozadí domácí i evropské populistické vlny nynější situace Británie.

autor: jj
Spustit audio