Jemná krása exotických i českých orchidejí rozkvetla na zámku ve Světlé nad Sázavou

Květinové vazby nás mohou často překvapit. Na výstavě orchidejí, která je právě v těchto měsících k vidění na zámku ve Světlé nad Sázavou, najdeme exotické květiny v kombinaci s ovocem, suchou trávou, proutím, nebo v kalhotách vysypaných hlínou. Výstava nezapomíná ani na lokální druhy těchto květin.

Výstava orchidejí na zámku ve Světlé nad Sázavou

„Málokdo ví, že tady u nás v České republice roste asi 65 různých druhů orchidejí,“ říká majitelka světelského zámku Marta Marianová v úvodu výstavy. Ta se skládá ze dvou hlavních částí. „Autorem výstavy je florista Milan Dopita, a druhou významnou osobností je fotograf Ondřej Prosický, který nám dodal pětatřicet fotografií našich českých orchidejí,“ říká dále.

Sama majitelka zámku orchideje miluje, pěstuje a dokonce tři své vlastní květiny dodala na výstavu. „Tady v kombinaci s tím prostředím a v těch vazbách ale orchideje získávají ještě mnohonásobně větší působivost a eleganci, kterou v sobě skrývají ty jednotlivé květy," myslí si.

Exotické orchideje jsou zkombinovány v neobvyklých vazbách, najdeme je ale i v běžných květináčích nebo zavěšené na živém stromě, kde dominují vedle květů i jejich vzdušné kořeny. Výstavu doplňuje na několika místech umělecké sklo, například také od módní návrhářky Blanky Matragi, rodačky ze Světlé.  „To její sklo je takové hravé a nádherné, a my jsme jí tím, že jsme je sem také zařadili, chtěli vzdát hold,“ dodává Marta Marianová.

Majitelka světelského zámku Marta Marianová

Kalhoty v oranžérii

„Zpřístupnili jsme oranžérii, kde je kromě papoušků, křepelek a zlatých i normálních bažantů a exotických rostlin, jako je vysoký banánovník nebo citrónovník, také několik orchidejí, je to takové prodloužení výstavy,“ zve majitelka do dalšího prostoru, kde jsou orchideje jako doma. Právě tady je najdeme zasazené v kalhotách.

Výstava orchidejí na zámku ve Světlé nad Sázavou potrvá ještě do 26. května, a je také prodejní.

Spustit audio