Jezero ve Velkých Karlovicích, které údajně vytvořili čerti, inspirovalo i Karla Jaromíra Erbena

Velké Karlovice na Valašsku okouzlují svou architekturou i okolním krajem. Lákají filmaře a inspirují umělce, protože nabízí malebná zákoutí, unikátní stavby i pověstmi opředená místa.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

V dalším z dílů seriálu Záhady a tajemství Zlínského kraje vyrazili Petra Kopásková a Zdeněk Urbanovský do Velkých Karlovic. Jaké zajímavosti tady našli?

Prvním nepřehlédnutelným objektem je místní kostel. Zajímavé jsou už okolnosti jeho výstavby. Traduje se, že když se nemohli Karlovjané domluvit, na kterém místě se má nový kostel postavit, napadl v srpnu na jednom místě sníh a místní to považovali za signál, že právě to je místo, kde mají kostel postavit. Naznačuje to i fakt, že kostel je zasvěcen Panně Marii Sněžné.

Kostel je dřevěný a byl postavený bez jakýchkoli kovových spojů. Půdorys kostela je velmi členitý, má 24 úhlů. Přesto byl postaven za poměrně krátkou dobu – od května 1753 do srpna následujícího roku.

Karlovský kostel je zajímavý i vevnitř. Na zvony se tu zvoní ručně, jsou tu také krásné skleněné lustry, které kostelu věnoval starosta obce Velké Karlovice a podnikatel ve sklářství, zakladatel města Karolinka Salomon Reich.

Čtěte také

Legendami a příběhy je ale opředena jiná místní lokalita. Je to karlovské Jezero. To prý v 19. století inspirovalo Karla Jaromíra Erbena, který o něm napsal jednu z pohádek. V ní do tohoto jezera umístil tajemné draky. V jeho příběhu figuruje také černokněžník, který si vzal na pomoc místního sedláka, aby mu s draky pomohl. Jak to dopadlo prozrazovat nebudeme, doporučujeme si to přečíst ve sbírkách pohádek od Karla Jaromíra Erbena.

Zajímavé jsou i pověsti o vzniku jezera. Jedna z nich říká, že jezero vytvořili čerti, aby měli vodu na svůj mlýn.

Působí na lidi, kteří se sem vydávají na procházku, nějaké tajemné síly? I to se dozvíte v reportáži Petry Kopáskové a Zdeňka Urbanovského.

autoři: Petra Kopásková , Zdeněk Urbanovský , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související