Jihoamerická kráska fuchsie na českých zahradách

27. září 2014

Fuchsie je tou kráskou, která si už před mnoha lety dobyla srdce českých květinomilů. Pochází z Jižní Ameriky, Indiáni ji pěstovali nejen pro jedlé bobule, ale také jako krytinu domů a patrně už tehdy také pro krásu jejích květů.

Do Evropy se fuchsie dostala v 17. století, přivezl ji františkán ve službách francouzského krále Ludvíka XIV. Charles Plumier. Jméno ale nese po německém botanikovi Leonardu Fuchsovi, kterého Plumier uznával. Ze zahrad aristokratů se fuchsie rozšířila i do prostšího prostředí a úspěšně zdomácněla.

Původní druhy přímo vybízely ke šlechtění a dnes existují stovky druhů a variant. Jednou z největších českých sbírek, ne-li vůbec největší, se mohou pyšnit Iva a Jiří Pevných v Liberci. V letní sezóně při tradiční výstavě v zahradnictví Fuchsie můžete obdivovat až 1.300 fuchsií.

Přezimování fuchsií

Detail květů

První zásada – fuchsii přes léto rozmazlenou dostatečnou zálivkou a hnojením (za což se ale umí odvděčit nesmírnou krásou květů) musíme tak trochu naučit skromnosti. Zhruba jeden až tři týdny před zimováním omezíme hnojení, rostlina se tak samovolně uvádí do klidu.

Jakmile jsou hlášené první mrazíky, tak fuchsii ostříháme – necháme 1 až 2 očka na letošních výhonech nad starší dřevnatou částí a ponecháme ji ještě zhruba týden venku, aby se řez zatáhl. Když uložíme čerstvě ořezanou fuchsii do vlhkého prostředí, hrozí jí houbové choroby a plísně. Ihned po řezu přestaneme zalévat, fuchsie už nemá dostatečně velkou plochu, aby mohla vlhko ze substrátu odvádět.

Ukládáme do prostředí, kde neshnije, neuschne, nezmrzne – ideální jsou zimní zahrady, ale snese i sklep s bramborami a teplotou zhruba 3 stupně. Dbáme, aby substrát zcela nevyschl, ale ve vlhčím sklepě stačí zavlažit jednou – dvakrát za zimu.

Obtížnější je přezimování v bytě – rostlina vlastně neprožije vegetační klid, při krátkých dnech strádá nedostatkem světla, „klackovatí“ dlouhými výhony, což je živné prostředí pro mšice a molice. A přivést ji pak na jaře znovu ke květu je velmi obtížné.

Fuchsie velkokvětá

Fuchsie jako pokojová květina?

Jiří Pevný to nedoporučuje – byť naše babičky a prababičky fuchsie úspěšně pěstovávaly na oknech. Přesněji řečeno mezi okny – ta bývala špaletová a přes léto byla vnitřní i vnější okna otevřená. Fuchsie, aby dobře prosperovala, potřebuje světlo, a taky déšť i průvan, v sezóně pak i průběžné hnojení.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.