Jižní Město, to nejsou jenom paneláky

Paneláky. Možná i vám se tohle slovo první vybaví, když se řekne Jižní Město. Víte ale, jak dlouhá je historie území, na kterém se rozkládá jedenáctá městská část, jak stará je Chodovská tvrz, kde najdete Vraha a kde leží Amerika? Pokud ne, odpovědi pro vás má seriál Prahou křížem krážem.

Někdy na konci tzv. starší doby hradištní nebo v její následující střední fázi pronikli slovanští předkové Čechů z Pražské kotliny až do našeho regionu. Osady v celém regionu kolem území dnešní Prahy 11 ale byly od nového centra odděleny rozměrným Nuselským údolím. Zůstaly až do 20. století součástí převážně zemědělského zázemí hlavního města.

Základem osady Chodova byl Chodův nebo snad Hodův dvorec. První písemná zpráva o obyvatelích se hlásí k roku 1185. Připomíná zdejší sedláky - kmety.

Území dnešních Hájů příslušelo ve starší historii k Hostivaři. Malá osada Milíčov, zaniklá počátkem 18. století poblíž dodnes existujícího objektu bývalého dvora, mohla mít starší kořeny. Horní Roztyly představoval ovčín asi z konce 16. století, náležející k (zaniklým) Dolním Roztylům.

Jaká je současnost a která zajímavá místa Jižního Města bychom neměli minout, uslyšíte od publicisty a kronikáře Prahy 11 Jiřího Bartoně a Jolany Novákové. Seriál Prahou křížem krážem o Praze 11 jsme vysílali týdnu od 13. do 20. dubna. Záznam najdete v našem iRadiu.

Spustit audio