Jste připraveni na bílou nadílku? Protisněhová opatření chrání zdraví i peníze

8. říjen 2016

Česká republika je rozdělená na 8 sněhových oblastí, přičemž většina území je v kategorii 1 – 4. Sněhová nadílka jednou za čas postihne i místa, kterým se sníh standardně spíše vyhýbá. I v takovém případě bychom ale měli být připraveni. Střechy bez protisněhové ochrany jsou totiž velmi ohroženy.

Když napadne 30 cm vlhkého sněhu na rovnou střechu, je v ohrožení statika domu. U šikmých střech hrozí především poškození v okolí okapů, ale v nebezpečí je i každý, kdo prochází kolem. Protisněhová ochrana navíc představuje v porovnání s případnou škodou minimální investici.

Co zahrnuje protisněhová ochrana

Základní ochranou jsou protisněhové háky, které zabraňují sněhu v pohybu po povrchu šikmé střešní krytiny. Čím intenzivnější rozmístění, tím větší ochrana proti rychlému sesuvu sněhu.

Dále existují opatření doplňková. Jedná se o protisněhové zábrany neboli sněholamy . Upevňují se do střešní plochy v oblasti nad pozednicí a nad krokvemi, kde je konstrukce nejpevnější. V oblastech s častým a vydatným sněžením a u střech s velkým sklonem je vhodné umístit další řadu sněholamů cca po 2,5 m nad první řadou.

Samostatnou kapitolou jsou sněhové rozražeče, které mohou být v ploše, nebo plnit doplňkovou funkci. Jsou vhodné pouze do míst s méně častými sněhovými nadílkami. Vyplatí se je rozmístit po celé ploše střechy, kde mají za úkol sněhovou masu zadržet, případně rozdělit. Jako doplňková opatření se umisťují poblíž okraje střechy, obdobně jako držáky sněholamů.

Dvoutrubkový zachytávač

Nejčastější chyby

Často z důvodu šetření dáme na individuální návrhy pokrývačů. Intenzitu i samotné rozmístění by přesto měl zohlednit předem vypracovaný projekt od odborníka. V úvahu musíme vzít lokalitu, stav konstrukce, statiku domu i použití typu střešní krytiny.

Háky na střeše

Na protisněhových opatřeních nešetřete - lépe nic než málo a špatně. Rizikové může být například umístění háků pouze ve dvou řadách přímo nad okapem v místech, kde už bychom spíše měli upevnit souvislé zábrany. Těžký sníh sjede celou vahou dolů nad okapy, háky ho drží, a nakonec sníh může střechu ještě více poškodit. Protisněhová opatření jsou na trhu pro všechny typy střešních krytin, stačí si jen správně vybrat.

Spustit audio