Kapverdy a Azory jsou pro Čechy dostupné. Spojuje je Atlantik, sopečný původ a portugalština

22. březen 2024

Souostroví Kapverdy, složené z deseti vulkanických ostrovů, leží v Atlantickém oceánu u západního pobřeží Afriky, necelých 600 km od Senegalu. Je tam hodně znát portugalský vliv. Obyvatelé jsou většinou křesťané, kteří žijí v Kapverdské republice.

Azory tvoří souostroví, které patří k Portugalsku a nachází se také v Atlantském oceánu v oblasti Makaronésie, přibližně 1500 km od Lisabonu. Cestovatel a spisovatel Ondřej Raus ze Svitav se právě na tyto ostrovy postupně vydal a procestoval je většinou pěšky a s batohem na zádech.

Ze svých zážitků pak vytvořil dvě knihy: Kapverdy (téměř) po svých a Azory s podtitulem svatební cesta bez manželky.

Ondřej Raus se přátelí na Kapverdách s místními

„Při své první návštěvě Kapverdských ostrovů jsem byl jen klasickým turistou vyhledávajícím pohodlí hotelu a válení se na pláži. Nevěděl jsem proč, ale Kapverdy mě zaujaly natolik, že jsem si byl téměř jistý návratem na nějaký z těchto ostrovů. Po několika letech jsem se sem vrátil, ale už jen sám, s batohem na zádech, odhodláním ostrov projít a poznat místní obyvatele nejen z okolí hotelového komplexu,“ říká Ondřej Raus.

Jasně zelené Azorské ostrovy

Zásadní rozdíl mezi Kapverdami a Azory je ten, že Azory mají dostatek vody. To se projevuje na krásné zeleni, která je všude kolem. Naopak Kapverdy se potýkají s velkým nedostatkem vláhy.

Devět Azorských ostrovů se dělí se na tři skupiny, nejznámější ostrov je São Miguel. „Dostanete se tam přes Lisabon, odtud už trvá let maximálně hodinu a půl.

Ondřej Raus procestoval Azorské ostrovy

Jsou tam krásná sopečná jezera a překrásné výhledy. A samozřejmě gastronomie. Azory jsou známé výrobou sýrů. Je to v podstatě obrovská farma Portugalska. Padesát procent produkce známých portugalských sýrů totiž pochází z Azor. Všude jsou krávy, sýry jsem ochutnal, mléko i hovězí, všechno vynikající,“ popisuje cestovatel ze Svitav.

Přesto Ondřej Raus zůstává srdcem na Kapverdách. Tyto ostrovy ho prostě chytly za srdce především díky lidem, kteří tam žijí. Jaká polévka je tam nejoblíbenější? A které vzácné živočichy je tam možné vidět? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související