Když má koníček ploutve aneb potápění a focení pod vodou

17. květen 2014

Vernův kapitán Nemo by se asi dnes divil, kolik neohrožených žen by mohl potkat na mořském dně nebo alespoň pod mořskou hladinou. Potápění bývalo doménou mužů, když tedy pomineme japonské lovkyně perel.

Dnes se potápění jako koníčku a sportu věnuje i čím dál tím víc žen, jako například studentka z Ústí nad Labem Jana Vítková.

Mýty kolem potápění

Už neplatí, že potápění je čistě mužská záliba, neplatí ani jiný vžitý omyl – potápěč = opálený svalnatec. Chladná voda totiž vede spíš k ukládání tuku, takže jak Jana se smíchem říká, takový potápěč je spíš muž – mrož nebo muž – velryba, a protože pod neopren slunko nesvítí, opálený má ještě tak nejspíš obličej.

Dalším mýtem je, že potápění je jen pro lidi z přímořských oblastí. Dostatek informací a základní průpravu můžete získat i u nás – stačí se obrátit třeba na některou z organizací Svazu potápěčů.

S langustou v Mexiku

Kouzlo potápění

Podle Jany je kouzlo potápění v pocitu svobody, volnosti, i když si vedle elegantně plujících a vlajících mořských tvorů připadá neohrabaná. Okouzlující a překvapivá je i paleta barev nebo nečekaná setkání pod hladinou – koukat si se sedmdesáticentimetrovou langustou do očí je asi silný zážitek a není divu, že člověk si chce taková setkání a zážitky uchovat nejen v paměti, ale i na obrázku, a tak se i pod vodou fotí a filmuje o sto šest.

Fotografování pod vodou

Všechno začíná u vybavení, ale při dnešním stavu techniky se dají slušné obrázky pořídit i poměrně malým fotoaparátem. Náročná je ovšem příprava – zabalit přístroj do speciálního obalu, ve kterém jsou převodové páčky k ovládání a přitom dodržet maximální čistotu – sebemenší špínka nebo prach by mohly znamenat katastrofu.

Nahožábrý plž v Egyptě

Obalem samozřejmě nabývá hmotnost, ale to se řeší jen na břehu, ve vodě už fotografovi s těžkou výzbrojí pomáhají fyzikální zákony. A jako u všeho – i tady je zapotřebí špetka štěstí, ryba totiž nepočká na záběr a obvykle volí docela jiný směr úniku, než člověk předpokládá. Občas se ale povede úlovek, na který je možné být pyšný – Jana dodnes ráda vzpomíná na fotku nahožábrého plže, kterou se jí podařilo ulovit v egyptských vodách.

Spustit audio