Léky s prošlým datem spotřeby. Nepomohou a navíc můžou uškodit, upozorňuje odborník

30. říjen 2023

Dělat si velké zásoby léků v domácí lékárničce se nevyplatí. I léčiva mají datum spotřeby. Na první pohled prošlým tabletkám nic není, přesto mohou být nebezpečné. Redaktorka Barbora Kvapilová se vydala do Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Čtěte také

Ředitel sekce registrací léčiv Tomáš Boráň vysvětlil, proč je dobré jednou za čas probrat lékárničku: „Zásadní rizika, pokud bychom použili prošlá léčiva, jsou dvě, buď se může stát, že přípravek už nemusí mít účinnost, protože může docházet k odbourávání léčivé látky, to znamená, že pokud bychom ho použili, tak už nás nemusí vyléčit.

Druhým aspektem je bezpečnost, protože tím, jak lék stárne, tak tam mohou narůstat nějaké nečistoty, které mohou být pro pacienta rizikovější, ve smyslu nějakého poškození jater, ledvin, nebo jiných orgánů,“ upozornil.

Jak poznat bezpečně, že jsou léky prošlé? Jak léky správně uchovávat a jak ty prošlé správně zlikvidovat? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.