Letošní sklizeň byla nejrychlejší, co pamatuji, říká správce vinice Grébovka. Praha 2 zve na vinobraní

21. září 2023

Vinobraní na Grébovce se ponese ve znamení filmu. Parky a ulice Prahy 2 totiž filmaři rádi využívají jako kulisy. Součástí vinobraní proto bude i promítání filmu Na střeše, který se natáčel právě v této městské části. 

„Vinobraní nám začne v pátek ve 14 hodin na náměstí Míru, bude tam ochutnávka vín a nějaká gastronomie, bude to takové zahájení letošního vinobraní. Ten hlavní program se bude odvíjet v sobotu na Grébovce od 14 hodin, bude tady 89 stánků, z toho asi 39 vinných,“ sděluje starosta Prahy 2 Jan Korseska z ODS.

Se správcem vinice Pavlem Bulánkem jsme zamířili do vinohradu. Jaká byla sklizeň? „Rychlá, velmi rychlá, díky suchu a kroupám. Díky počasí nejrychlejší, co pamatuji. Hrozno poměrně kvalitní, ale sucho a hmyz by býval rychlejší, museli jsme si výrazně pospíšit,“ vysvětluje.

„Loni jsme udělali takové dva rekordy, za prvé odhad 45 tisíc návštěvníků, což nás velmi těší. A druhý rekord je v počtu vypitého burčáku, to bylo 48 hektolitrů,“ dodává Jan Korseska. Letošnímu burčáku požehnal Jakub Karel Berka z farnosti svaté Ludmily.

Jaké burčáky budou k mání? A jak je to s letošním mottem Dvojka Filmová? Poslechněte si celou reportáž.

Sklizeň na Grébovce letos probíhá dříve
autoři: Barbora Kvapilová ,
Spustit audio

Související