Lidé se na sítích bouří proti vstupnému do parku na Kozlu, na osobní diskuzi ale nepřišli

20. březen 2024 20:35

Bouři na sociálních sítích vyvolala informace, že zámek Kozel u Plzně letos kvůli nedostatku financí zpoplatní vstup do zámeckého parku. Správa zámku proto pozvala lidi na besedu o této novince. Přišel ale jen jeden občan.

Kastelán Jan Polívka

V nové sezóně budou ke dvěma hlavním vstupům do 35hektarového zámeckého parku nainstalované pokladní automaty. Celoroční permanentka vyjde na 200 korun, jednorázové vstupné na 60 korun. V parku pak bude docházet k namátkovým kontrolám platby. Toto opatření správa zámku částečně kompenzuje snížením základního vstupného do interiéru zámku, které letos činí místo 180 jen 160 korun.

Zavedení vstupného vysvětluje kastelán Jan Polívka vypršením covidových a energetických kompenzací a zároveň zvýšením nákladů vlivem inflace. „Naším cílem je, aby se park neustále rozvíjel. Péče o něj stojí několik milionů korun ročně. Vzhledem k současné finanční situaci jsme museli hledat nové zdroje a uchýlili jsme se právě k tomuto opatření.“

Všechny tyto informace včetně zdůvodnění by se dozvěděli ti, kteří by se zúčastnili besedy, jež proběhla v salonu v zámecké kapli. Dorazil ale pouze jeden člověk, a to i přesto, že správa parku o konání diskuze informovala v místním tisku, na webu i na sociálních sítích, kde pozvánku řada lidí okomentovala. Z odpůrců vstupného na debatu nepřišel vůbec nikdo, jediný zúčastněný s jeho zavedením bez námitek souhlasil.

v sobotu 23. března od 13 hodin pořádá zámek Kozel brigádu. Kdo pomůže při úklidu listí a dalších pracích, dostane jako odměnu roční permanentku pro vstup do parku.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související