Lovosice nevyčerpaly peníze na podporu sociálních služeb. Podle kritiků kvůli osobním sporům

26. říjen 2021

Některé sociální služby v Lovosicích na Litoměřicku dostaly od města oproti loňskému roku méně peněz. Vedení Lovosic argumentuje nutností šetřit a nejistým stavem rozpočtu během epidemie koronaviru. Podle zástupců jedné ze sociálních organizaci jde ale o vyřizování osobních sporů. To starosta Lovosic odmítá. 

„Máme terénní pečovatelskou službu, která je na Lovosicku spolkem Šance poskytovaná více než 20 let, denní stacionář a sociálně terapeutické díly, které jsou naší nejmladší službou,“ vysvětluje Jana Nováková ze zapsaného spolku Šance Lovosice.

Od města dostala tato organizace o polovinu méně peněz než loni.

Podle předsedkyně spolku Šance Lovosice Boženy Plickové, která je zároveň městskou zastupitelkou za hnutí ANO, je to kvůli osobním sporům.

„Bylo nám na zastupitelstvu řečeno, že je to demokratické, ale bohužel – je to spíš jako šikana, protože jsme se k určitým věcem vyjádřili, že s nimi nesouhlasíme,“ uvedla Plicková.

Vliv osobních sporů na výši dotace starosta Lovosic Milan Dian z hnutí ANO odmítnul: „Sám za sebe žádnou antipatii k těmto lidem nemám, nikdy jsem neměl a ani snad nikdy nebudu mít.“

Město má v rozpočtu na podporu sociálních služeb zhruba milion korun. Celkovou částku ale nevyčerpalo. „Víme všichni, že je všeobecná krize, a my jako řádní hospodáři musíme s těmi penězi nakládat velice opatrně. Rada se prostě rozhodla, že se ty dotace v tomto roce pokrátí a uvidí se, co v tom dalším,“ vysvětlil starosta Dian.

Od města má Šance Lovosice dostat na tento rok 60 000 korun. Peníze ale zase vrátí městu na nájemném.

Božena Plicková se obává dalších let, kdy musí pro získání dotace od kraje doložit financování další, tedy od města. „Vzdát to nemůžeme, protože nás ti klienti potřebují,“ konstatuje.

Poskytovatelé služeb se s problémy mohou do 3. listopadu obrátit na Ústecký kraj

V tomto případě se teď musí poskytovatelé služeb s podobnými problémy obrátit na Ústecký kraj, a to do 3. listopadu.

„Pokud není schopen naplnit z objektivních důvodů skutečně tento povinný podíl spolufinancování, je potřeba nám zaslat písemnou žádost, o které budou rozhodovat orgány kraje,“ vysvětluje vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petra Lafková.

Problematické pak zřejmě bude financování služeb v kraji v příštím roce, kdy má do regionu přijít od státu výrazně méně peněz. „Tak, jak ty informace z toho ministerstva máme, tak počítáme, že bychom měli dostat asi 1,8 miliardy korun,“ přiblížila Lafková.

Požadavky poskytovatelů sociálních služeb přitom dosahují zhruba 3 miliard korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související