Lymfatická masáž není masáž, ale drenáž. Jedná se o velmi jemnou a bezbolestnou hmatovou techniku

24. červenec 2023

Dnešní radioporadna probere péči o náš lymfatických systém. 60 až 70 procent našeho těla tvoří voda, ať už v buňkách nebo v mezibuněčném prostoru. A právě v těch mezibuněčných prostorách nám převážně koluje krev, míza a pak samotná lymfa. Pozvání do studia přijala rehabilitační sestra Hedvika Voncová, lektorka masérské školy.

Můžeme stručně popsat, co to vlastně lymfa je?
Technicky vzato je to mezibuněčná tekutina, která může být buď čirá, mírně zakalená, mléčně nebo žlutě zakalená. Záleží, z jakého prostředí nebo z jakých orgánů k nám přichází a odvádí všechny de facto přebytečné a toxické látky, které se do organismu dostávají. Odvádí je zpět do krve a potom do vylučovacího systému.

Hedvika Voncová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je lymfatický systém nezbytný pro fungování a pro obranyschopnost organismu? A poznáme, že nám lymfatický systém nefunguje dobře?
Samozřejmě se to poznat dá. Mohou se vyskytnout otoky, můžete se cítit unavená, napjatá, bolestivá a jakýmsi způsobem taková zanesená, by se dalo říci. Člověk zkrátka není ve své kůži. Nebo může vyskytnout nemoc, časté infekce atd.

Největším hybatelem našeho lymfatického systému je dostatečné fungování svalů, hlubší dýchání a dostatek tekutin v těle.
Hedvika Voncová, lektorka masérské školy

Hodně se mluví o lymfatických masážích.
Většina lymfoterapeutů nerada slyší slovo masáž. Správně by se to mělo nazývat drenáž. Protože při slově masáž si většinou představíme tlak, jako u klasické masáže, určité prokrvení, možnou bolest nebo takovou aktivitu. Ale u lymfodrenáží, zvláště u manuálních lymfodrenáží, se jedná o jemnou hmatovou techniku.

Čtěte také

Tady nechceme žádný přísun krve, nechceme začervenání, absolutně to nesmí přinášet žádnou bolest, protože pracujeme s povrchovým lymfatickým systémem, který se nám nachází kousíček pod kůží a musíme s ním pracovat jemně. Jde o jemný kapilární systém a kdybychom ho zmáčkli příliš, tak ho ucpeme, přinejmenším zhoršíme průtok. A někdy můžeme dokonce lymfatický systém i poškodit.

Pojďme popsat onu ruční lymfodrenáž. Jak funguje, na čem je založena, k čemu je dobrá?
Pracujeme s povrchovým lymfatickým systémem, to znamená, že ho můžeme ovlivňovat manuální technikou. Krevní oběh má svoji velkou pumpu, což je srdce, dokáže regulovat cirkulaci, popohání krev, lymfatický systém nic takového nemá. Největším jeho hybatelem je fungování svalů, tedy čím více hýbete, tím lépe do určité míry ovlivníte pulsaci tepen, které se nacházejí v blízkosti lymfatického systému.

A pak je velmi důležité samotné dýchání, které jednak pohybem bránice a také změnou nitrohrudních tlaků pomáhá nasávat a vytlačovat mízu z hlavních hrudních mízovodů do krevního řečiště. Takže čím více se budete hýbat a hlouběji dýchat, tím to bude pro váš lymfatický systém prospěšnější.

Čtěte také

Tedy můžeme si pomoci i sami a lymfodrenáže to mohou podpořit.
A jak už jsem v úvodu řekla, sklenice vody. Musíme neustále doplňovat dostatek tekutin do těla, protože samotnou technikou manuální lymfodrenáže nebo i přístrojovou, lymfu z těla dokážeme odvézt do krevního řečiště a musíme ji tam nezbytně zase vrátit zpátky.

Znamená to, že před lymfodrenáží si dát hodně vody a po lymfodrenáži také?
I během dne na to nezapomínat. Rozestavět si třeba v bytě skleničky a nejlépe si pro tu sklenici ještě muset dojít, zvednout se, protáhnout se. A jinak, co se týče rozdílů v manuální a přístrojové drenáži, vždy říkám, přístroj je přístroj a ruce jsou ruce. Rukou dokážete regulovat tlak, frekvenci, rychlost, soustředit se na určité problematické místo.

Je to velmi příjemná, jemná, relaxační, odbourávající bolest technika. Přístroj je fajn, já ho mám hrozně ráda jako doplňující terapii. Tedy když se nakombinuje manuální a přístrojová drenáž, pokud to lze, pokud tam nejsou žádné kontraindikace, tak nám to přinese ještě větší užitek.

Celou radioporadnu o lymfodrenážích s Hedvikou Voncovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související