Mandloně a kvádry. Dvojnásobnou českou královnu Elišku Rejčku připomene v Brně nový parčík s památníkem

4. duben 2024 11:00

Dvojnásobná česká královna Eliška Rejčka bude mít v Brně svůj park s památníkem. Rozhodli o tom radní města. Vznikne na ploše u areálu bývalého kláštera cisterciaček na Mendlově náměstí, pro který nechala v první polovině 14. století vytvořit vzácné rukopisy.

Park bude tvořit mandloňový sad a také několik betonových bloků v trávě, které mají symbolizovat právě její spojení se vzácnými dokumenty pro klášter. „Mandloňový má reprezentovat duchovní rozměr místa, betonové kvádry pak devět rukopisů zhotovených pro klášter – každý z nich nese také latinské slovo, které charakterizuje Elišku Rejčku a rozkrývá její život,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Tento návrh vybrala odborná porota v architektonicko-výtvarné soutěži. Neumístil se jako první, ale až na druhém místě, pomyslnou zlatou medaili nedostal nikdo. Všech 34 přihlášených návrhů si zájemci prohlédnou od poloviny května na výstavě v prostorách Urbancentra na Staré radnici. Kdy památník s parkem vzniknou, zatím není jisté.

O Elišce

Eliška Rejčka se provdala poprvé za krále Václava II. z rodu Přemyslovců. Po jeho smrti si vzala dalšího panovníka Rudolfa Habsburského, který tímto sňatkem potvrdil svůj nárok na český trůn. Proto byla dvojnásobná česká královna. Ale královnou byla vlastně trojnásobnou, byla současně dědičkou polského trůnu.

Čtěte také

Po smrti svého druhého manžela se stala životní partnerkou Jindřicha z Lipé, za nímž přišla do Brna. Ale nikdy si ho nevzala, sám byl ženatý.

Elišku Rejčku pojí s Brnem nejen rukopisy. Do Brna přesídlila z královských věnných měst ve východních Čechách a vedla tu dvůr srovnatelný s královskými, pomáhala rozvoji města. Je to jediná česká královna, která je v Brně pohřbená. Podle historiků si přála mít hrob v klášteře cisterciaček, který založila, což se stalo. Zároveň ale chtěla, aby to bylo prostým způsobem a bez velkých poct. A památník do jisté míry poctou je.

Sochy žen v Brně

Účastníci architektonické soutěže mohli navrhovat i vytvoření sochy pro královnu. Takový návrh ale neuspěl. To znamená, že Brno bude na sochy významných žen dál poměrně chudé. Aktuálně je ve městě jedna – na třídě Kapitána Jaroše ji má odbojářka druhé světové války Marie Kudeříková. A v budoucnu má stát v parku v Husovicích socha zdravotní sestry a řeholnice, blahoslavené Marie Restituty, kterou za druhé světové války nacisté popravili.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související