Máte potíže s trávením? Začněte jíst víc žlutého ovoce a zeleniny

22. listopad 2019

Se žlutými potravinami spojujeme trávicí procesy, kdy se vitamíny, minerály, bílkoviny, sacharidy, tuky a další látky z jídla přeměňují na energii. V ayurvédě se hovoří o takzvaném trávicím ohni, který podporuje vitalitu a energii člověka, pokud je silný. Západní terminologie hovoří o metabolismu.

Trávicí trakt zahrnuje jícen, žaludek, slinivku, játra, žlučník a střevo. Patřičné trávení umožňuje vstřebávání živin, které podpoří nespočet chemických reakcí organismu. 

Správné zažívání vyžaduje množství žaludečních kyselin a trávicích enzymů a některé ovoce, jako jsou například žluté citrony nebo ananasy, mohou významně podpořit tyto funkce.

K posouvání stravy a jejímu uvolňování je potřeba vláknina. Dostatečná konzumace jídel s vyšším podílem vlákniny snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje krevní cukr, zároveň normalizuje produkci a uvolnění stolice, která podporuje také patřičnou detoxikaci.

Rozpustnou vlákninu najdeme v ořeších, semenech, fazolích, čočce a některých dalších druzích ovoce a zeleniny. Pohlcuje vodu a mění se během trávení na gel, který je spojován se snížením hladiny cholesterolu.

Nerozpustnou vlákninu najdeme v pšeničných otrubách, zelenině nebo celých obilných zrnech. Snižuje riziko rozvoje srdečních nemocí, diabetu, zácpy a rakoviny střev. Je nezbytná pro zdraví trávicího traktu a snižuje hladinu cholesterolu. Denní přísun vlákniny by měl být 25 až 30 gramů, u mužů až 38 gramů.

Banány, grep, ananas i cizrna

Banány jsou zdrojem rozpustné vlákniny. Obsahují látky, které snižují hladinu cukru v krvi, a prebiotikum, které poskytuje potravu zdravým bakteriím ve střevě. Mezi banány patří i plantainy, jsou škrobnatější, mají méně cukru a mohou obsahovat více beta-karotenu. Jejich vláknina zvyšuje četnost stolice u lidí trpících zácpou.

Grapefruity také dodají tělu rozpustnou vlákninu pro snížení hladiny cholesterolu. Citrony neutralizují kyselé prostředí způsobené vysokou konzumací zásaditých jídel (maso, obiloviny), uvolňují toxiny z jater a střev a usnadňují trávení jídla.

Ananas obsahuje enzym, který pomáhá trávit bílkoviny a ulevuje trávicímu traktu. Kukuřice je dobrým zdrojem dietní vlákniny, podporuje zdravou funkci střev a snižuje riziko srdečních nemocí. Přednost dejte kukuřici, která není geneticky upravena.

Cizrna a pokrmy z ní, například hummus, zajistí přísun vlákniny, vitamínů a dalších prospěšných látek. Cizrna zvyšuje frekvenci stolice a její změkčení. Výzkumy prokazují její prospěšný vliv na hladinu cholesterolu.

Čočka patří do rodiny luštěnin a je dobrým zdrojem vlákniny, zlepšuje symptomy syndromu dráždivého tračníku. Stejně dobře poslouží našemu zdraví žlutý hrách.

Čtěte také

Do rodiny žluté zeleniny patří i žlutá cuketa a brambory. Jeden pečený brambor má asi 3 gramy vlákniny, většina se však nachází ve slupce. Proto je dobré naučit se jíst brambory se slupkou, při jejich nákupu dbát na kvalitu slupky a nakupovat jednotlivě.

Zázvor pomáhá při nevolnostech a zvracení, chrání před vznikem vředů, podporuje trávení.

Celozrnné obilniny jsou zdrojem dietní vlákniny podporující zdravou střevní flóru, pomáhají snižovat riziko kardiovaskulární nemoci a mohou být prospěšné v prevenci nádorových onemocnění.

Amarant, hnědá rýže, jáhly, polenta, quinoa, celozrnné mouky a potraviny z nich vyrobené jsou dalším zdrojem vlákniny podporující správné zažívání a trávicí oheň.

Spustit audio

Související