Máte psa, který stále utíká? Řešením je elektrický obojek

16. srpen 2014

Mít psa neznamená jen neustálou radost. Někteří psi zlobí. Například rádi utíkají. Nebo hrabou jámy na trávníku a v záhonech. Pokud nechcete za svého psa donekonečna platit zakousnuté slepice nebo kolem záhonů postavit plot, bude vás zajímat elektronický obojek. Když s ním pes přestoupí dané hranice, začne mu pípat. Když neposlechne, dostane elektrickou ránu.

Podle Jiřiny Forejtové, cvičitelky psů, která mi názorně předvádí, jak se nastavuje elektronický obojek a především elektronický plot, je v některých případech obojek potřeba. „Hlavně pro psy útěkáře,“ říká šéfka psí školy Staff Spirit. Marie Živná má jezevčíka Maxe. I když s oblibou hrabe na zahradě díry a ničí trávník, obojek nikdy nedostane – myslí si, že jde o trápení zvířat.

I když jsou elektronické ploty volně dostání – ceny se začínají na zhruba 4.000 Kč a rostou v závislosti na délce plotu – lidé by se před nákupem měli poradit s odborníky. „Jako zvěrolékařka k plotům říkám, že to je šance pro nezvladatelné psy. Neohrožuje je to, je to podobné brnění. A lepší, když zabrní obojek, než útěkáře zastřelí myslivec,“ konstatuje Tereza Ježková. Ten, kdo vlastní poslušného psa, mívá zpravidla po elektronické ploty a obojky menší pochopení než ten, komu pes ničí zahradu, nebo pořád utíká.

autor: pek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.