Med: čím dál vzácnější elixír zdraví

25. listopad 2014

Med je účinnou prevencí proti nachlazení, angínám, zánětům průdušek a horních cest dýchacích. Posiluje naši imunitu. Čistí organismus od usazenin a volných radikálů. Je dobrým lékem na nespavost a uklidňuje naše nervy.

Umí okamžitě dodat energii. Upravuje krevní tlak a rozšiřuje a čistí cévy. Léčí i naši kůži. O tom všem přišel do Radioporadny promluvit včelař Evžen Báchor.

Letos máme medu málo

Medu je málo, hlásí včelaři. Může za to špatné počasí. Dokonce máme letos oblasti, kde nebyl vůbec žádný med. Problémem jsou i lány řepky olejky. Zemědělci žlutá pole opakovaně ošetřují postřiky a včely pak sbírají jedovatý pyl. Mnohé za to zaplatí svým životem.

„Situace ve včelařství je dost zoufalá. V Americe se to už projevuje několik let, kde hynou celé kolonie včel,“ stýská si včelař Evžen Báchor. Přiotrávené včely jsou zesláblé a tím pádem nejsou odolné proti nemocem a nepříznivému počasí.

Lidé se ale nemusí bát, že by se na jejich stole objevil kontaminovaný med. Včely dokážou toxiny z medu vyčistit. Včelaři také mají povinnost dávat každý nový med na laboratorní rozbor. O tom, že je jejich med v pořádku dostanou potvrzení.

Jak vzniká med?

Výrazem med se označuje sladký lepivý produkt ze směsi cukrů, který včely „vyrábějí“ ze sladkých šťáv květů rostlin a mšicemi zpracované mízy stromů, ulpělé na listech či jehličí. Takto získanou surovinu včely několik dnů enzymaticky štěpí ve svých útrobách a tím mění sladké šťávy na med, který je složený ze dvou základních cukrů (glukózy a fruktózy), minerálních látek, kyselin, bílkovin a dalších našemu tělu prospěšných prvků. Specifické složení medu nejvíce závisí na směsi včelami navštívených květů. Liší se podle lokality, období, sezony i jednotlivých včelstev. Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg.

„V medu jsou léčivé látky. Najdete tam peroxid vodíku, který dobře působí na hojení ran. Lipový med je skvělý na respirační choroby. Obsahuje propolis, který funguje jako přírodní antibiotikum,“ vyzdvihuje zlatavý med Evžen Báchor. Med funguje také jako okamžitý zdroj energie. Je totiž složen ze dvou jednoduchých cukrů glukózy a fruktózy - proto ho tělo nepotřebuje štěpit.

Evžen Báchor

„Med, který projde naším tělem, vždycky blahodárně zapůsobí. Ať už je namazaný na chlebu nebo v dobře udělané medovině,“ tvrdí Evžen Báchor.

Květový med: vzniká z nektaru, který pochází z květů rostlin. Patří do něj med řepkový, akátový nebo lipový.

Lesní med: pochází z medovice, kterou nejčastěji produkují mšice, které se živí šťávami ze stromů. Vyznačuje výrazně kořeněnou chutí a vydrží dlouhou dobu v tekutém stavu.

Pastovaný med: snadno se roztírá, má výraznou vůni i chuť. Nejčastěji se provádí pastování u květového medu, který má tendenci rychle krystalizovat.

Na co vše med působí?
  • jako prevence proti angíně, rýmě, kašli

  • působí také na vysoký tlak, nespavost, pálení žáhy, nervy, zácpu

  • používá se na popáleniny, špatně se hojící rány, omrzliny, suché rty

Skladování medu

Nenechávejte med na přímém slunci. Nevystavujte ho teplotám nad čtyřicet stupňů Celsia. Lepší, než ho nechat vedle sporáku na kuchyňské lince, je uložit ho ve skříňce. Když začne krystalizovat, pravidelně ho promíchávejte. Stane se z něj pasta, která se lehce roztírá. Med pečlivě uzavíráme.

Čtěte také

autor: PRO
Spustit audio