Místo zahrádek rodinné domy. Zahrádkáři v Oseku se obávají plánů města

19. duben 2024 10:23

Zahrádkářům v Hornické ulici v Oseku na Teplicku končí 31. prosince 2026 nájemní smlouvy. Město plánuje udělat z jejich zahrádek stavební pozemky. Lidem, kteří tam desetiletí pěstují zeleninu a květiny, se to nelíbí. Někteří si během let navíc postavili i chatky a bazény.

Nájemci zahrádek neskrývali své rozhořčení na veřejné debatě o plánech na novou výstavbu v Oseku.

Konec zahrádkářské kolonie

„To je 50 až 60 let stará zahradní kolonie, nás to všechny baví a vy nás prostě odtamtud chcete zase vyštvat,“ kritizuje záměr města jedna ze zahrádkářek. „Stavte si kde chcete, stavte si na Stropníku, ale neberte nic lidem. Vy jste první v širokém okolí, kteří chcete zničit 20 zahrádek,“ rozčiluje se další ze zahrádkářů, kteří na setkání se zástupci města dorazili.

Zahrádkářská kolonie v Oseku, Hornické ulici

„Není účelem zrušit zahrádkářskou kolonii a nic tam nestavět,“ reaguje starosta Václav Krtek z uskupení Osek všem. Kolonie s 19 zahrádkami je jednou ze čtyř lokalit za Hornickou ulicí, které patří městu, a kde by mohly stát nové domy.

Rodinné domy přinesou víc peněz do městské kasy

„Jestliže tam vyroste 31 rodinných domů, tak je to zhruba pro 100 obyvatel – znamená to pro město 1,6 milionu korun ročně, plus daň z nemovitosti. Teď nikdo neplatí daň z nemovitosti, ty chatky nejsou zapsané v katastru nemovitosti, jsou to nepovolené stavby,“ shrnuje Krtek.

Na nájemném za zahrádky na zhruba 10 000 metrech čtverečních město ročně dostane necelých 40 000 korun. „Platí čtyři koruny za metr a rok, a my jen za svoz bioodpadu zaplatíme 40,“ dodává osecký starosta.

Zahrádkářská kolonie v Oseku, Hornické ulici

„Český zahrádkářský svaz v uplynulých 10 letech řešil zánik 2000 zahrádkářských osad. Zanikaly především z důvodu výstavby nebo změny územního plánu. Byly zlikvidovány, nebo je jejich likvidace v plánu,“ shrnul předseda svazu Stanislav Kozlík.

Podle něj tak města přicházejí o obdělávanou ornou půdu a vzrostlou zeleň. Další hledisko je sociální. „Ti lidé, kteří tam celý život pracovali, jsou velmi citově vázáni k tomu místu a velmi těžce nesou ztrátu té zahrádky,“ dodává Kozlík.

Nedaleko oseckých zahrádek by mohl být prostor pro novou zahrádkářskou kolonii – ze starého soukromého sadu.

Spustit audio

Související