Modernizace železniční tratě, služby České pošty a Hradec rozdal výroční ceny. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Správa železnic vybrala projekční kancelář, která připraví podklady pro významnou modernizaci trati mezi Hradcem Králové a Chlumcem nad Cidlinou. Jen za projekt zaplatí přes čtvrt miliardy korun, samotné práce pak vyjdou na víc než deset miliard. Co všechno se změní a kdy? To zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Na modernizované dvoukolejné trati budou vlaky moci jezdit až stošedesátikilometrovou rychlostí, čímž se jízdní doba výrazně zkrátí. Některé přejezdy nahradí mimoúrovňová řešení v podobě nadjezdů nebo podjezdů, úprav se dočkají i nástupiště, která budou v úrovni dveří moderních vlaků. Vše bude bezbariérová, tedy pro cestující by to mělo být příjemnější cestování.

Čtěte také

Některé obce na Královéhradecku přijdou na tři měsíce o svou kamennou poštu. Nahradí jí mobilní pošta, tedy dodávkový automobil, který bude poskytovat stejné služby jako na běžné přepážce. Tedy kromě toho, že si tam třeba senioři při čekání nesednou a neschovají se před případným deštěm. Podle pošty jde o pilotní projekt na zkoušku.

Striktní oznámení o změně dostali i v Blešně. „Česká pošta nám oznámila, že u nás přechází na pilotní projekt mobilní pošty. To znamená, že se uzavře kamenná pobočka, kterou tady máme, a bude sem jezdit dodávka. Tam by se poštovní služby měly poskytovat,“ říká nezávislý starosta Blešna na Královéhradecku Miloš Buroň.

Čtěte také

Hradec Králové včera udělil významným osobnostem města výroční ceny. Ocenění rozdává hradecká radnice každoročně. Letos bylo ale slavnostní předávání částečně zastíněné incidentem, kdy zastupitelé na poslední chvíli zasáhli do seznamu oceněných.

To nevyšší ocenění, kterým je Cena doktora Františka Ulricha, letos získal lékař a biochemik Jaroslav Dršata za celoživotní práci v oboru lékařské biochemie. Další je ocenění Primus inter pares, které město uděluje za výjimečné, dlouhodobé výsledky v oblasti kultury, vědy, výchovy či sportu. To si převzal Ivan Škaloud za dlouholeté vedení hradeckého hudebního klubu AC.

autor: baj
Spustit audio

Související