Motocykly Indian umí uhranout na celý život

19. březen 2016

Není Indián jako Indian. V druhém případě je řeč o slavných motocyklech, které se začaly sériově vyrábět v roce 1901 v Americe. V Čechách se první Indiany objevily za Rakouska-Uherska. V roce 1919 je pak do Československa začal dovážet „Táta Indianů“ František Mařík. A podobní nadšenci do motorek u nás žijí i dnes.

Pánové Petr Liška a Petr Janovský jsou, jak sami říkají, blázni do motorek. A Indiany milují nejvíc. Sbírají staré veterány a prodávají nejnovější modely. To, že mají dílnu v Pardubicích-Rosicích, není náhoda. Pardubice jsou a byly centrem motocyklového sportu. A Indiany hrály prim i při první Zlaté Přilbě. V roce 1929 si pro cennou trofej dojel v sedle Indiana i první vítěz pardubické ploché dráhy Zdeněk Pohl. A právě takový typ motorky, která vítězně dojela, vlastní i Petr Liška. A stále jezdí. Petr Janovský pro změnu startuje svého veterána Scout z roku 1925.

A jak to bylo s Indiany v historii?

V době hospodářské krize příliv Indianů do naší republiky ustal. Začala se totiž vyrábět česká Jawa. A i ve světě měl Indian velkého soupeře v podobě Harleye. Ten nakonec v 50. letech konkurenční boj vyhrál a výroba Indianů se zastavila. Od té doby došlo k mnoha pokusům o znovuobnovení výroby. Snahy se před několika lety setkaly s úspěchem, a tak se v Americe opět vyrábějí nejluxusnější modely.

Nové i staré Indiany seřazené v Pardubicích-Rosicích

Koníček na celý život

Pánové Petr Liška a Petr Janovský usilují o návrat Indianů na české silnice. A daří se jim to. Už chystají jarní a letní motorkářské výlety. Můžete se k nim přidat. Nebo se zajet podívat do malého muzea Indianů, které zřídili hned vedle autodílny v Pardubicích-Rosicích. A zapojili celou rodinu. Synové a dcery obou pánů si osvojili lásku k motorkám a dokonce i malá vnučka Petra Lišky už se vozí ve speciálně sestrojeném retro kočárku.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.