Na Stezce Českem: národní park České Švýcarsko nenabízí poutníkům příliš možností ke spaní v přírodě

19. červenec 2022 10:22

Zatímco jižní větev Stezky Českem vede přes národní park Šumava, ta severní protíná Chráněnou krajinnou oblast Labské pískovce a národním parkem České Švýcarsko. Tam se ale nesmí jen tak tábořit. Kde se spát dá a kde ne, na to se snažila přijít reportérka Daniela Pilařová.

„V národním parku platí ze zákona zákaz nocování, takže spát můžete třeba v kempu na Mezní Louce nebo kolem parku – v okolní CHKO,“ vysvětluje mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Problém se spaním řeší většina turistů, kteří se na Stezku Českem vydají.

Průchod národním parkem už je po nedávné kůrovcové kalamitě pro turisty celkem bezpečný. „Lidé, kteří jdou Stezku Českem po národním parku, půjdou po cestách, kde se v minulých letech dělaly bezpečnostní těžby, takže tam by nemělo hrozit zvýšené riziko,“ dodává Salov.

Na pozoru by se měli mít ale ti stezkaři, kteří se rozhodnou odbočit z Tokáni na nejsevernější bod Stezky Českem – do Lobendavy. Tam jsou totiž kvůli popadaným kůrovcovým souším turistické trasy zcela zavřené. Z Tokáni je tak nutné vydat se na Doubici a tam se napojit na cyklostezku směrem k Hadímu prameni.

Spustit audio

Související