Nakládaná červená řepa
V zimě oceníte jako pikantní tečku k jídlu nebo součást salátů.
Suroviny:
1 kg červené řepy – stejně velké bulvičky
3 lžíce cukru
150 ml osmiprocentního octa
půl litru vody
půl lžičky soli
2-3 kuličky nového koření
10 celých pepřů
1 bobkový list
případně trochu fenyklu
nebo osvědčený nakládací přípravek na zeleninu
cibule
křen
Postup:
- Řepu ve slupce uvaříme, trvá to přibližně 40-50 minut, nemusí být úplně měkká.
- Mezitím svaříme nálev. Koření můžeme předem rozdrtit, nálev získá intenzivnější chuť. Před použitím můžeme nálev přecedit.
- Řepu zchladíme ve studené vodě, oloupeme, a buď nahrubo nastrouháme, nebo nakrájíme na kostičky či plátky a naskládáme do sklenic. Prokládáme cibulí a plátky křenu.
- Zalijeme horkým nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme v hrnci s předehřátou vodou 20 minut při 85 stupních Celsia.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.