Návrh zvyšování důchodů je sice nekoncepční, ale podpoříme jej, avizuje senátor Marek Hilšer

Senát na své zítřejší schůzi bude posuzovat vládní předlohu, která od ledna dodatečně zvyšuje důchody o 300 korun nad zákonnou valorizaci a od roku 2023 také zavádí příspěvek 500 korun za každé vychované dítě. Nemá pravdu sněmovní opozice, která v předloze spatřuje předvolební uplácení voličů? Jak se senátoři k návrhu schválenému sněmovnou postaví? Tomáš Pancíř se ptal místopředsedy senátního výboru pro sociální politiku Marka Hilšera.

Váš sociální výbor dnes jednal o stanovisku k návrhu zvýšení důchodu. Dospěli jste k nějakému jasnému závěru?

Dospěli jsme k tomu, že jsme návrh podpořili, takže předpokládám, že na zítřejším jednání by Senát měl návrh podpořit valorizaci i navýšení o těch 300 korun, plus tedy 500 korun pro ty, kdo vychovali jedno nebo více dětí. Na každé dítě tedy bude 500 korun.

Čtěte také

To znamená, že předpokládáte, že zítra na plénu tento návrh projde?

Já si myslím, že ano. Myslím, že ten návrh má nějaké dobré jádro. Samozřejmě během té diskuze jsme se takřka všichni shodli na tom, že tento způsob řešení problematiky důchodů je naprosto chaotický, nežádoucí, nesystémový a má celou řadu nevýhod. Je naprosto nevyzpytatelný. Přidávat k důchodům podle toho, jak se probudí premiér nebo kdokoliv jiný, prostě není správně. Myslíme si, že by v tom měl být lepší systém. Shodli jsme se na tom, že chybí důchodová reforma, to je velký problém. My prostě nevíme, co bude za patnáct dvacet let, což tato vláda naprosto opomíjí. V rámci té koalice nepanuje žádná shoda, paní ministryně financí říká něco, paní ministryně sociálních věcí zase něco jiného a je to chaos.

Říkáte, že ceny rostou, to je ale zohledněno už v té zákonné valorizaci. Říkáte: ‚důchodci by měli mít víc, rozevírají se nůžky,‘ tady se nad rámec valorizace ze zákona – tedy v průměru pěti set korun – se mají přidat tři stovky každému. To je podle vás dostatečné? Nebudete zítra uvažovat o tom, že byste zkusili tuto částku navýšit?

Nemám žádný signál, že by se někdo chystal podat pozměňovací návrh a tu částku zvyšovat. Připadá nám, že zákonná valorizace je v pořádku, i když do budoucna si myslím, že by bylo třeba hovořit o tom, že by měla být nastavena lépe. Ona totiž v současné době zvýhodňuje ty důchodce, kteří nastupují dříve, a starší znevýhodňuje. Také nám připadá nedůstojné vůči našim seniorům handrkovat se o 300 korun, oni si to zaslouží a neměli bychom o tom vůbec pochybovat.

Co zmiňuji je systémovost a to, že tato vláda se chová jako ‚po nás potopa‘. Ona totiž v důchodovém systému vůbec neřeší příjmovou složku, řeší jen výdajovou. Říká, že my dáme tyto výdaje tam a tam, ale už neříká, kde na to vezme do budoucna finance. To je velký problém.

Čtěte také

Což se ale týká i tohoto přidání. Podle důvodové zprávy Ministerstva práce a sociálních věcí těch 300 korun každému důchodci navíc bude znamenat kolem 11 miliard korun výdajů ročně. Je to podle vás problém?

Problém je v tom, že tato země se zadlužuje. Jedenáct miliard je hodně peněz, ale myslím si, že tato vláda vyhazuje miliardy jinde. Například my jsme v Senátu – pokud můžu hovořit za náš klub STANu – velice protestovali proti zrušení superhrubé mzdy, to byl další zvláštní počin pana premiéra, který připravil státní rozpočet zhruba o sto miliard. Takže já tuto politiku vnímám jako podvodnou: na jedné straně se říká, že budeme přidávat, na druhé straně se neříká, jak se státní rozpočet naplní, a my se můžeme do pěti deseti let opravdu zadlužit tak, že státní rozpočet klekne, když to řeknu takhle. Projeví se to zase u důchodců a lidí, kteří budou potřebovat sociální pomoc, protože stát nebude mít na služby, které důchodcům poskytuje.

Takže pan premiér razí takovou politiku: tady přidám pět tisíc korun, přidám tři sta korun – dobře, v pořádku, ale už neřekne, co všechno zredukuje. Důchodci a senioři se dočkají toho, jim budou redukovány sociální služby, příspěvky na domovy důchodců a tak dále.

Proč Marek Hilšer odmítá dřívější odchod do důchodu pro záchranáře? Co vyčítá Sněmovnou schválené novele přezdívané "Třikrát a dost", jež má umožnit odebírat rodinám v rámci vymáhání pokut za přestupky dávky na bydlení? Poslechněte si celý rozhovor vedený Tomášem Pancířem.

autoři: Tomáš Pancíř , jkh
Spustit audio

Související