Ne vším, čím jsem byl, jsem byl rád, říká se smíchem čerstvý sedmdesátník Ivan Hlas

Na rozhlasovou pohovku Jožky Kubáníka tentokrát usedl český písničkář a hudebník Ivan Hlas, originální muzikant i člověk. Jeho písničky se hrají na pódiích, v klubech i u táboráku.

Ivan Hlas se narodil 10. května 1954 v Praze a v roce 2024 tak slaví kulaté jubileum – 70. narozeniny. Mezi první gratulanty patřil i Jožka Kubáník, který spolu s ním na rozhlasové Pohovce zavzpomínal na časy minulé a ptal se i na to, co Ivana Hlase čeká například v souvislosti s oslavami narozenin.

Co tedy Ivan Hlas prozradil? Ačkoli se vyučil se knihkupcem a tuto práci nějakou dobu skutečně dělal, vystřídal ve svém životě dalších přibližně 23 zaměstnání. Pracoval jako topič, dělník, pošťák, zelinář nebo kulisák a čalouník. K tomu se smíchem dodává: „Jak se říká, vším, čím jsem byl, byl jsem rád. Tak to já ne. Plno věcí bylo z donucení, protože už jsem měl rodinu. Ale třeba v kotelně se mi líbilo. A pak hlavně v divadle. Tam byla parta muzikantů, malířů, básníků, vyhozených profesorů, doktorů, taková ta všehochuť. A to bylo něco úžasného pro vzdělání a pro komunikaci.“

Rád také vzpomíná na období, spojené s úspěšnými Šakalími léty: „To bylo opravdu dobrý, bouřlivý a nadupaný období. Měl jsem kolem bezvadný muzikanty a celkově ta parta, co dělala na tom filmu, tak to byli samí nadšenci. Většina z nás to dělala poprvé v životě včetně režiséra a scenáristy, takže to bylo opravdu krásný období.“

Možná ne každý ví, že Ivan Hlas ve filmu zpíval za Jakuba Špalka, který hrál Edu, a jeho dcera Kateřina zpívala ve svých 16 letech za Sylvu Tománkovou, takže si právě v Šakalích letech mohli zazpívat spolu.

K letošním 70tým narozeninám si nadělil narozeninovou koncertní „šňůrku“ s názvem Pramínek času, jeho příznivci se pak můžou těšit i na celovečerní dokument, který o něm natočila Alena Činčerová. K němu Ivan Hlas říká: „Na předpremiéře se to kamarádům hrozně líbilo. Tak doufám, že se to bude líbit i televizním divákům.“

Hrajete Ivan Hlas své písničky doma vnoučatům? Co napsal pro svou ženu Kateřinu? A je pravda, že psal písničky tak, že nasedl do tramvaje a sledoval lidi? I to se dozvíte v rozhovoru s Ivanem Hlasem v pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související