Některé základní školy v Královéhradeckém kraji zvýšily kvůli rostoucím nákladům ceny obědů

27. září 2023 07:33

Některé základní školy v Královéhradeckém kraji od září zvýšily ceny školních obědů. Zdůvodňují to rostoucími cenami potravin a energií. Například v Hradci Králové ze 17 městských škol zdražily 4. Jaká je situace v dalších školách v kraji, zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.

Kolik stojí obědy ve školních jídelnách v krajském městě?

Čtěte také

Ceny obědů v hradeckých školách se v průměru pohybují přibližně na 33 korunách pro žáky na prvním stupni a 35 korunách na druhém stupni. Čtyři základní školy, které zdražily, podle informací hradeckého magistrátu patřily k těm, které v poslední době nezdražovaly a nyní dorovnaly ceny tak, aby se dostaly do průměru. Cenu zvýšily asi o 2 až 6 korun na oběd na žáka.

Na cenu oběda jsem se ptala třeba v Základní škole Milady Horákové. Rodiče dětí od 7 do 10 let tam za oběd zaplatí 28 korun, děti od 11 do 14 let platí 31 korun a děti starší 15 let platí 34 korun. Vedení školní jídelny zdražovalo naposledy v lednu letošního roku. Pokud se nyní hladina cen potravin a energií ještě zvýší, plánuje znovu zdražit 1. listopadu.

Kde se v Královéhradeckém kraji školní obědy zdražovaly?

Čtěte také

Například v Základní škola v Opočně oproti minulému roku navýšila cenu o 4 koruny. Ti nejmenší žáci nově zaplatí za oběd 36 korun, ve střední kategorii 38 korun a pro ty nejstarší stojí oběd 40 korun. Zdražit musela také základní škola ve Vamberku, a to o 6 korun. Oběd tam teď stojí od 41 do 46 korun.

A ceny navýšila i Základní škola Třebechovicích pod Orebem, v kategorii od 7 do 11 let stojí oběd 29 korun, v kategorii 11 až 14 let 31 korun a nad 15 let 35 korun. Zdražení je buď o 2 nebo 3 koruny v závislosti na věku dítěte.

Můžeš říct, kde ceny zůstávají stále stejné?

Čtěte také


Třeba na Základní škole v Schulzových sadech ve Dvoře Králové nad Labem začíná cena oběda na 32 korunách pro nejmladší, starší 15 let zaplatí 38 korun. Ceny zůstávají stejné od dubna 2022 a zdražení se zatím nechystá. Cenu se tam daří držet vhodným výběrem dodavatelů, skladbou jídelníčku a také tím, že se vaří pro hodně dětí.

Podle vedoucí odboru školství Kateřiny Pištorové z královédvorské radnice je při větším množství obědů vždy snazší udržet stávající cenu. A ceny zůstávají stejné třeba i v Červeném Kostelci nebo v Nové Pace.

Spustit audio

Související