Nové koření dovezli do Evropy z Latinské Ameriky už v 17. století

Asi každý, kdo někdy vařil vývar, pekl maso „na divoko“ nebo vařil omáčku, zná nové koření. Tmavé kuličky - plodu pimentovníku pravého. Koření pochází z Jamajky.

Jeho chuť je ostrá a palčivá, připomíná hřebíček, skořici i pepř. V některých oblastech se mu proto říká jamajský nebo hřebíčkový pepř. Francouzi mu říkají čtverokoření a Angličané všehochuť. Vyjadřují tak rozmanitost chutí a vůní těch tmavých kuliček.

Strom, na kterém koření roste, je vysoký až 12 metrů a může se dožít až 100 let. Koření pro Evropany objevil dr. Chanca - lékař Kryštofa Kolumba. V té době ho už znali indiáni kmene Arawak a ke kořenění i lidského masa ho používali indiáni karibských kmenů.

Aztékové a Mayové jím zas kořenili čokoládu. Do evropské kuchyně se ale prosadilo až na konci 17. století. V Československu bylo dokonce ve 20. letech minulého století předmětem přepychové daně.


Víte, proč se tomuto koření u nás říká nové?

Otázka, otazník

a) protože pochází z nového světa
b) protože nově nahradilo tehdy drahý kmín

A jak soutěžit? Jestli si myslíte, že je správně áčko, že se nové koření jmenuje podle Nového světa – tedy Ameriky. Pište textovku s heslem POCHOUTKY A. Komu se zamlouvá odpověď, že nové koření se jmenuje nové, protože nahradilo drahý kmín – bude psát POCHOUTKY B.

V obou případech nezapomeňte uvést své jméno a adresu. Číslo pro odeslání 907 77 04. Čas máte až do úterní půlnoci (1. dubna), hrajeme o předplatné časopisu Gurmet.