Novým fenoménem kriminality na internetu jsou falešné investice

26. duben 2024

Kybernetická kriminalita není nic složitého. Nejsou to žádné velké triky. Všechno je založeno na sociálním inženýrství. Druhy podvodů postupně propadají společenskými vrstvami. Častou obětí jsou teď lidé, kteří vydělali peníze tvrdou prací a chtějí je zhodnotit pro své děti.

Kriminalitě na internetu stále dominují takzvané zpětné podvody. „Vy něco prodáváte, dostanete zpátky odkaz, že od vás kurýr zboží převezme. Jakmile převezme, dojdu vám peníze na kartu, ale musíte vyplnit nějaký odkaz. Znova opakuji, abyste do žádných odkazů nikdy žádné údaje o platební kartě nepsali,“ varuje Martin Vaněček, vedoucí odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Druhým druhem podvodů, které jsou na ústupu, ale stále se dějí, je takzvaný falešný bankéř. „Oni vás vyděsili a řekli ‚Podívejte se, vaše peníze jsou ohroženy, musíte je okamžitě někam uklidit‘ a už jste je v životě neviděli,“ popisuje mechanismus podvodu Martin Vaněček.

Bohužel v posledních týdnech velmi rezonuje třetí druh podvodu – falešné investice. „Jenom na Vysočině jsme jenom za dnešek na škodě 1 200 000 korun,“ upozorňuje na současný fenomén podvodů zkušený kriminalista. 

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio